Demonstranter vid ett protestläger i närheten av Belleville i Ontario.
Demonstranter vid ett protestläger i närheten av Belleville i Ontario. Bild: Lars Hagberg/AP/TT

Protester mot gasledning eskalerar i Kanada

ANNONS

Protesterna som bitvis lamslagit delar av Kanadas transportsektor eskalerade under onsdagen. Demonstranter tände eldar på järnvägsspår och kastade stenar på passerande tåg.

– Det är extremt oroande att se människor utsätta sig för livsfara och sätta andras liv i fara genom att försöka att påverka tågen, men vi arbetar hårt för att lösa det här, säger premiärminister Justin Trudeau.

I början av februari inleddes en 18 dagar lång blockad av järnvägen vid Belleville i Ontario till stöd för en grupp inom ursprungsbefolkningen, Wet'suwet'en, som demonstrerar mot en naturgasledning i norra British Columbia.

I måndags upplöstes blockaden av polisen, men protesterna var snart igång igen. Fokuset för demonstranterna har nu även breddats från gasledningen till frågan om urfolkens rättigheter.

ANNONS

– Vi kommer inte låta era röster bli kriminaliserade eller marginaliserade, sade en demonstrant i British Columbia.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS