Finlands statsminister Antti Rinne (SDP). Arkivbild.
Finlands statsminister Antti Rinne (SDP). Arkivbild. Bild: Julien Warnand

Postkris blev regeringskris i Finland

Den infekterade arbetsrättsliga tvisten på det finländska postverket blev dödsstöten för regeringen. Under tisdagen avgick statsministern Antti Rinne.

ANNONS

Rinne, partiordförande för Socialdemokratiska partiet (SDP), har styrt regeringskoalitionen sedan i juni i år. Strax före lunch på tisdagen lämnade han in sin avskedsbegäran till president Sauli Niinisto.

Från Niinistö fick Rinne en kort men kärnfull hälsning, enligt Svenska Yle:

"Tack för ett kort, men många stunder av gott, samarbete".

Rinne avgår

Så sent som i måndags avfärdade Antti Rinne möjligheten för sin egen avgång, och SDP:s partisekreterare uppgav att hela partistyrelsen stod bakom ledaren, enligt nyhetsbyrån SPT.

Partiet efterfrågade också en skriftlig motivering från regeringspartnern Centern till varför partiet saknar förtroende för regeringen – något som ledaren Katri Kulmuni klargjorde framför pressen i morse.

ANNONS

Det slutliga beslutet fattades under måndagen, enligt Antti Rinne, som höll en kortare presskonferens framför presidentens residens på Talludden vid lunchtid under tisdagen.

– De senaste dagarna har det förts diskussioner om förtroendet för mig som statsminister. Alla regeringspartier hade förtroende för mig förutom Centern. När jag fick svar om varför de inte har förtroende för mig i dag fattade jag ett beslut om att avgå, sade Antti Rinne vid en presskonferens efter det att han lämnat in sin avskedsansökan, rapporterar Yle.

Fortsätter inom politiken

Antti Rinne sade att han kommer att sitta kvar som ordförande för partiet SDP fram till partimötet som ska hållas sommaren 2020, och att det troligaste är att samma regering kommer att fortsätta styra landet.

Själv vill Antti RInne fortsätta inom politiken, uppgav han, utan att ge luft åt de spekulationer om vem hans efterträdare kan tänkas bli.

Den mest sannolika att ta över som statsminister är enligt Svenska Yle SDP:s vice ordförande, tillika trafik-, och kommunikationsministern, Sanna Marin, som bekräftar att hon är villig att kliva in.

– Jag är redo för att bli statsminister om det finns behov för det, sade Marin under tisdagen, enligt Svenska Yle.

Postkris

Den politiska krisen bottnar i en arbetskonflikt vid det finländska postverket, Posti. 700 paketsorterare flyttades över till ett dotterbolag med ett annat kollektivavtal där vissa av dem fick lägre lön.

ANNONS

Mycket har kommit att handla om vilken minister som visste vad om detta och vid vilken tidpunkt. Ansvarig minister Sirpa Paatero, som likt statsministern representerar Socialdemokraterna (SDP), avgick i förra veckan. Hon hade försvarat postens hantering av paketsorterarna.

Kritiken har dock kvarstått mot statsminister Antti Rinne och hans hantering av ärendet. Han anklagas bland annat för att ha ljugit om frågan i riksdagen.

Rinne själv har riktat kritik mot Posti och sagt att det statliga bolaget agerat i strid med direktiven från regeringen, vilket bolagets ledning nekat till.

Finlands riksdag, eduskunta, har 200 platser. Så här fördelas de, utifrån resultatet i riksdagsvalet den 19 april 2019.

Socialdemokraterna (SDP): 40 mandat (17,7 procents stöd i valet)

Sannfinländarna: 39 (17,5)

Samlingspartiet: 38 (17,0)

Centern: 31 (13,8)

De gröna: 20 (11,5)

Vänsterförbundet: 16 (8,2)

Svenska folkpartiet i Finland: 9 (4,5)

Kristdemokraterna: 5 (3,9)

Övriga grupper: 2 (2,9)

I kategorin "övriga grupper" har Harry Harkimo från partiet Rörelse nu (Liike Nyt) ett mandat liksom den obundne Ålandspolitikern Mats Löfström. Löfström ingår i Svenska partigruppen tillsammans med Svenska Folkpartiets ledamöter.

ANNONS