Polismannen Harry Dunn vittnade inför utredningsutskottet. Under stormningen utsattes han för första gången under sin tid i uniform för rasistiska uttryck, berättade han.
Polismannen Harry Dunn vittnade inför utredningsutskottet. Under stormningen utsattes han för första gången under sin tid i uniform för rasistiska uttryck, berättade han. Bild: Oliver Contreras

Polis i starka vittnesmål om attacken mot kongressen

Polis angreps, utsattes för rasistiska hån och kallades förrädare. Förhören om attacken mot kongressen inleddes med starka vittnesmål. Men det är tveksamt vad det leder till i ett polariserat USA

ANNONS
|

Massorna stormade kongressen den 6 januari i Washington i protest mot att republikanen Donald Trump hade förlorat presidentvalet. Landets högste militär, general Mark Milley, befarade en statskupp. På tisdagen började representanhusets särskilda utskott förhören med vittnesmål från fyra poliser. De hade som uppdrag att försvara byggnaden, folkvalda och tjänstemän under det dödliga upploppet.

Polismannen Michael Fanone:

– Min karriär inom brottsbekämpning förberedde mig för att klara av några av aspekterna av denna upplevelse, sade han enligt The Hill. Men ingenting har förberett mig på att vända mig till de valda medlemmarna som fortsätter att förneka händelserna den dagen och därigenom förråda deras ämbetsed.

ANNONS
Trumplojala demonstranter stormar Kapitloium den 6 januari 2021. Fem personer, varav en polis, mister livet i samband med händelsen.
Trumplojala demonstranter stormar Kapitloium den 6 januari 2021. Fem personer, varav en polis, mister livet i samband med händelsen. Bild: John Minchillo

Efter attackerna har republikaner försökt tona ner det inträffade och lägga skulden på demokraterna, inte på Donald Trump för de motsättningar han bidragit till under sina fyra år i Vita huset eller för att han i ett tal den 6 januari upprepade påståendet om valfusk och uppmanade sina anhängare att ta upp striden.

LÄS MER:Republikaner bojkottar Kapitoliumkommitté

Stark reaktion efter rasistiska påhopp

Den svarta polismannen Harry Dunn hade berättat för några Trump-supportrar att han röstat på Joe Biden som president. Då fick han för första gången i uniform höra rasistiska uttryck riktade mot sig. Den demokratiske kongressmannen Bennie Thompson frågade hur det fick honom att känna sig. Han svarade att han fortsatte med sitt jobb under dagen, men reaktionen kom senare: han var överväldigad och nedslagen.

En polis beskrev hur angriparna försökte sticka ut hans öga och kallade honom en förrädare, enligt New York Times. Aquilino Gonell berättade om att ha blivit krossad i en dörröppning av en pöbel medan han hörde skrik av smärta från kolleger.

– Det vi tvingades uppleva var som något hämtat ur ett medeltida slagfält, sade Aquilino Gonell.

Han bröt flera gånger samman inför utskottet när han mindes den 6 januari.

Polisen Aquilino Gonell torkar tårarna när en film från stormningen visades inför utredningsutskottet i Kapitolium.
Polisen Aquilino Gonell torkar tårarna när en film från stormningen visades inför utredningsutskottet i Kapitolium. Bild: Brendan Smialowski

En av dem slogs ner och chockades med sin elpistol och vädjade till sina angripare: "Jag har barn." En inkräktare som bar en dräkt med orden "Make America Great Again" upprepade rasistiska uttryck.

ANNONS

”Döda honom med hans egen pistol”

Poliserna blev slagna, fick utstå rasistiska hån och hörde hot som: "Döda honom med hans egen pistol". De trodde att de skulle dö när de försvarade den stormade, intagna och vandaliserade kongressbyggnaden där folkvalda fick gömma sig i bänkarna eller på sina rum.

De kritiserade också republikanska ledamöter som försökt att tona ner allvaret i händelserna den dagen.

– Det känns som att jag kom till helvetet och tillbaka medan jag försvarade människor i det här rummet, sade polisen Michael Fanone inför utskottet enligt TT, och kallade likgiltigheten som han och hans kollegor bemötts av för "skamlig".

Poliserna Harry Dunn och Michael Fanone omfamnar varandra efter förhöret i Kapitolium.
Poliserna Harry Dunn och Michael Fanone omfamnar varandra efter förhöret i Kapitolium. Bild: Andrew Harnik

Enligt den demokratiske utskottsledamoten Bennie Thompson finns bevis för att attacken var välplanerad och syftade till att hindra demokratins gång.

– Vi vet att de män och kvinnor som stormade Kapitolium ville störa vårt lands fredliga maktövergång, sade han under förhörets start.

Republikanska senatorer har tidigare stoppat en oberoende och partiöverskridande kommission. Partiet bojkottar utskottet sedan två Trump-lojala nominerade, Jim Jordan och Jim Banks, stoppades av representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi. Hon ansåg att de äventyrade utredningens integritet.

LÄS MER:Milismedlemmar anklagas för kongresstormning

Utfrusen efter kritik mot Trump

En av de få republikaner som sitter kvar i kommittén är Liz Cheney från delstaten Wyoming. Hon har blivit utfrusen av partiet och riskerar sin plats i nästa val sedan hon kritiserat Trump och avfärdat hans påståenden om valfusk. Att inte utreda attacken den 6 januari då fem människor, varav en polis, miste livet vore förödande, enligt Cheney.

ANNONS

– Om kongressen inte agerar ansvarsfullt kommer detta ligga kvar över vårt land som en cancersvulst, sade hon

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS