Representanthusets mäktiga talman, demokraten Nancy Pelosi, vill få klarhet om uppgifter om ryska skottpengar på amerikanska soldater. Arkivbild.
Representanthusets mäktiga talman, demokraten Nancy Pelosi, vill få klarhet om uppgifter om ryska skottpengar på amerikanska soldater. Arkivbild. Bild: Carolyn Kaster/AP/TT

Pelosi kräver spionbesked om ryska skottpengar

Uppgifter om att Ryssland belönat militanta grupper som dödat amerikanska soldater i Afghanistan väntas hamna i USA:s kongress. Representanthusets talman vill veta om landets spionchefer informerat president Donald Trump.

ANNONS

Den ansedda tidningen The New York Times och andra mediebolag uppger sig ha information om belöningspengar från rysk underrättelsetjänst till militanta islamister med kopplingar till talibanerna. Uppgifterna om skottpengar för dödande av amerikanska soldater i Afghanistan förnekas kategoriskt av Ryssland och av talibanerna.

Medieuppgifterna hävdar även att president Trump informerats av sina spionchefer. Detta förnekas av Trump.

Kräver förklaring

Nu kräver den högst rankade demokraten i USA:s kongress, representanthusets talman Nancy Pelosi, att cheferna för underrättelsetjänsterna CIA och DNI (Director of National Intelligence) förklarar vad som egentligen hänt, skriver nyhetsbyrån AFP.

"Frågan som väcks är: var presidenten informerad, och om inte, varför inte, och varför har kongressen inte informerats", skriver Pelosi till de båda cheferna Gina Haspel och John Ratcliffe.

ANNONS

"Kongressen och vårt land behöver få svar", skriver Pelosi och undrar "vilka möjligheter som finns för att hålla Ryssland ansvarigt".

Oron i Afghanistan, och USA:s förhållande till Ryssland har därmed blivit en inrikesfråga i de valtider som råder i USA. Trump förnekade på söndagen åter att han fått information om den ryska inblandningen. Frågan är känslig, då Trump av belackare anses vara undfallande gentemot Kreml och den ryske presidenten Vladimir Putin.

"Inte trovärdig"

"Intel (underrättelsetjänsterna) har precis informerat mig om att de inte anser att informationen är trovärdig, och därför inte rapporterat till mig eller vicepresidenten", skrev Trump på Twitter.

Uppgifterna om rysk belöning till talibananknutna grupper kommer när USA drar tillbaka trupper från Afghanistan.

Enligt BBC:s diplomatiske korrespondent Jonathan Marcus vill Ryssland behålla nära kontakter med talibanledare av flera anledningar. Ryssland har goda relationer med regimen i Kabul, men vill fördela sina insatser på flera aktörer i det notoriskt instabila landet. Det ryska stödet till talibanerna tros bestå av både vapen och pengar.

Ryssland ser också den talibanska rörelsen som ett möjligt bålverk mot än mer extrema jihadistgrupper i det tomrum som uppstår vid en amerikansk reträtt i Afghanistan. Stödet till talibanerna kan också vara en del i det "outtalade krig som Ryssland för mot väst", skriver BBC i en analys.

ANNONS

Grim Berglund/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS