Ottawa vill bli av med Trumps gata

Först förlorade han presidentvalet i USA. Nu kan Donald Trump även bli av med namnet på den gata i Ottawa som bär hans namn.
– Först var det en kul udda sak, nu är det bara en skamfläck, säger en av de boende på Trump Avenue.

ANNONS
|

Grannarna på en snirklig gata i sydvästra Ottawa vill byta adress. De tycker nämligen inte längre att det är så kul att bo på Trump Avenue.

– Förr, när jag sade att jag bodde på Trump Avenue och lade till, ja, efter "the Donald", brukade folk le lite och visa sympati eller så. Men nu när han har underminerat demokratin och anstiftat till uppror så är det dags att byta namn, säger Bonnie Bowering, som bor på gatan till nyhetsbyrån AFP.

– Trump förtjänar inte äran att få ha en gata uppkallad efter sig i Kanadas huvudstad och jag tycker att det är ett olämpligt namn.

ANNONS

Döptes på 90-talet

Att en gata i Kanadas huvudstad är döpt efter en levande nu före detta president har faktiskt ingenting att göra med Trumps tid som statsöverhuvud.

Gatan ligger i området Central Park, där många gator är döpta efter New York-fenomen och fick sitt namn på 1990-talet när Trump "bara" var fastighetsmogul och mediakändis.

Men till skillnad från Trump väcker inte Madison Park, Bloomingdale Street eller Manhattan Crescent lika ont blod.

Flera boende har krävt ett namnbyte ända sedan Trump blev president söder om gränsen, men staden har inte lyssnat.

LÄS MER:Försiktighet präglar tiden fram till riksrätten

Rädd för vedergällning

Riley Brockington, som sitter i staden kommunfullmäktige, förklarar det med att han, som styr över den stadsdelsnämnd där gatan ligger, var rädd för presidentens lynne.

– Jag var orolig för att det kunde få följder och Kanadas straffas om Trump fick veta att landets huvudstad ville ta bort hans namn från gatskyltarna, säger han till AFP.

Men ett byte lär inte ske i brådrasket. Till att börja med måste minst 50 procent av de boende på gatan vilja byta namn, och först då kan den administrativa processen dra i gång, och den kan ta månader.

Och så ska förstås staden Ottawa hitta ett New York-inspirerat namn som ingen tar anstöt av.

– Jag hoppas att de kommer fram till ett namn som alla kan var nöjda med. Men det är klart, vissa skulle nog säga att alla alternativ är bättre än hur det är nu, säger Bonnie Bowering.

ANNONS

Martin Yngve/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS