Omkullvälta elsparkcyklar i centrala Oslo.
Omkullvälta elsparkcyklar i centrala Oslo. Bild: Geir Olsen/NTB Scanpix/TT

Oslo tar strid mot elsparkcyklar

ANNONS

De runt 13 000 elsparkcyklarna i den norska huvudstaden Oslo lämnas ofta vind för våg när användarna nått sin destination. Men nu har staden fått nog och ska börja samla in skräpande elsparkcyklar.

– Vi hade förväntat oss att företagen skulle ta samhällsansvar och att situationen skulle bättra sig. Det har den inte gjort, säger miljö- och trafikborgarrådet Arild Hermstad till Dagbladet.

Om appföretagen vill ha tillbaka sina elsparkcyklar måste de betala en avgift.

– När vi måste göra jobbet åt företagen och se till att de följer lagar och regler så måste de ta räkningen, inte skattebetalarna, säger Hermstad.

Hur stor avgiften ska bli är ännu inte bestämt.

ANNONS

Debatten om elsparkcyklarnas vara eller icke vara har rasat i flera norska städer den sista tiden. Både Bergen och Trondheim har gått till domstol med kravet att ett företag som placerat ut elsparkcyklar utan föregående avtal med kommunen ska åläggas att ta bort dem, men fått avslag.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS