En del iranier har på sig munskydd i vallokalerna där de lägger sina röster i parlamentsvalet.
En del iranier har på sig munskydd i vallokalerna där de lägger sina röster i parlamentsvalet. Bild: Vahid Salemi/AP/TT

Oro för virusets spridning i Iran

Det nya coronaviruset har spridits till flera städer i Iran, där fyra personer nu har avlidit som en följd av smittan.
– Det är möjligt att det finns i alla städer i Iran, säger Minou Mohrez vid landets hälsodepartement.

ANNONS

Ytterligare två personer har avlidit i Iran efter att ha smittats av viruset. Två andra har sedan tidigare rapporterats döda och sammanlagt har 18 smittade diagnosticerats.

– Baserat på befintliga rapporter startade coronaviruset i Qom och med människors resande har det nu nått flera städer i landet, bland annat Teheran, Babol, Arak, Isfahan, Rasht och andra städer, säger Minou Mohrez vid hälsodepartementet enligt den statliga nyhetsbyrån Irna.

De flesta av fallen har varit i Qom som ligger runt tolv mil söder om Teheran, en stad som betraktas som helig av många shiamuslimer. Av de 13 nya som har konstaterats smittade har sju fall konstaterats i Qom, fyra i huvudstaden Teheran och två i Gilanprovinsen. Företrädare för hälsomyndigheten har begärt att religiösa samlingar i Qom ska ställas in.

ANNONS

– Det är tydligt att det nya coronaviruset har cirkulerat i landet och att den troliga källan till sjukdomen var kinesiska arbetare som arbetar i staden Qom och hade rest till Kina, säger en talesperson för hälsodepartementet.

Rapporterna om det växande utbrottet kommer samtidigt som iranierna går till valurnorna i parlamentsvalet under fredagen. I statlig tv syns väljare som bär munskydd.

I Kina har över 75 000 personer bekräftats smittade och 2 236 har avlidit i utbrottet av det nya coronaviruset. De allra flesta dödsfallen har inträffat i Hubeis provinshuvudstad Wuhan, där viruset först uppstod i december.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS