USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Arkivbild.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Arkivbild. Bild: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

Ordkrig om virusets ursprung

USA och Kina fortsätter sitt ordkrig om ursprunget till coronaviruset. Samtidigt meddelar Kina att inga internationella experter bjuds in för att undersöka källan till viruset förrän det är "slutligen besegrat".

ANNONS

Den senaste tiden har USA:s president Donald Trump och utrikesminister Mike Pompeo kommit med påståenden om att coronaviruset kommer från ett kinesiskt laboratorium. I söndags sade Pompeo i en tv-intervju att det fanns "betydande bevisning" för det.

Pompeo har senare upprepat påståendet.

Kina har reagerat starkt på uttalandena. Och vid en webbsänd pressträff på onsdagen var Kinas FN-ambassadör i Genève Chen Xu mycket kritisk.

– Det är verkligen alarmerande av en så högt uppsatt tjänsteman... att uttrycka sådana åsikter, sade han.

Han sade att Trump och Pompeo bara försöker att flytta ansvaret och att det är ett sätt att få bort fokus från "deras eget misslyckande att få bukt med spridningen av viruset i USA".

ANNONS

Världshälsoorganisation (WHO) har sagt att organisationen inte fått ta del av några uppgifter som stödjer Trumps och Pompeos påståenden.

Enligt WHO har viruset spridits från djur till människa och organisationen vill komma till Kina för att undersöka ursprunget till viruset. Men när och om den inbjudan kommer är oklart.

– Den högsta prioriteten nu är att fokusera på kampen mot den här pandemin tills vi slutligen vunnit, sade Chen Xu.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS