En intensivvårdsavdelning för covidpatienter på Marius Nasta-institutet i Bukarest, den 23 september. Arkivbild.
En intensivvårdsavdelning för covidpatienter på Marius Nasta-institutet i Bukarest, den 23 september. Arkivbild. Bild: Vadim Ghirda/AP/TT

Operationer ställs in i Rumänien

ANNONS

Statliga sjukhus i hårt coviddrabbade Rumänien fylls till bristningsgränsen och alla icke-akuta operationer kommer att ställas in.

Påbudet ska gälla i en månad och vårdpersonal kommer då också att omplaceras, meddelar landets biträdande inrikesminister Raed Arafat.

Antalet bekräftat covidsmittade har mångfaldigats på kort tid och under måndagen fanns det bara tre lediga platser på intensivvårdsavdelningar i hela Rumänien.

Vaccinationsgraden är näst lägst inom EU – knappt var tredje invånare har fått sprutor – och hittills har fler än 37 000 människor avlidit med covid i landet.

Dorel Sandesc, vice ordförande för Rumäniens intensivvårdsförbund, beskriver situationen på avdelningarna som ett helvete och han tror att det bara är början.

ANNONS

– Vi är som en översvämmad Noas ark, som mängder av människor desperat klamrar sig fast vid, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS