Nytt migrantfartyg tillåts lägga till i Italien

Ytterligare ett räddningsfartyg med migranter har tillåtits lägga till i södra Italien efter att ha fått tillstånd från italienska myndigheter.
Efter fyra dygn i limbo har människorna ombord fått fast mark under fötterna.

ANNONS
|

Samtliga 89 migranter ombord har fått gå i land i Reggio Calabria, uppger den tyska hjälporganisationen Mission Lifeline på Twitter. I ett videoklipp som organisationen publicerat ses människorna ombord fira efter att ha nåtts av beskedet.

Italiens nya högerkoalitionsregering har fått kraftig kritik för att man enbart tillåtit de migranter med störst hjälpbehov att gå i land. Under helgen tilläts runt 500 människor lämna två olika räddningsfartyg som lagt till i sicilianska Catania, medan ytterligare runt 250 personer nekades att gå i land.

Människorättsorganisationer säger att det är olagligt att välja vem som får och inte får gå i land och varnar för desperata förhållanden ombord skeppen.

ANNONS

– Vi agerar med medmänsklighet men beslutsamt grundat på våra principer, sade Italiens inrikesminister Matteo Piantedosi som svar på kritiken på måndagen.

Italiens nya regering, ledd av premiärminister Giorgia Meloni från ytterhögerpartiet Italiens bröder, har lovat att stoppa de tiotusentals migranter som varje år anländer till landets kuststräckor.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktig plats för fartygets tilläggning.

Fakta: Tusentals har mist livet

Sedan 2014 har fler än 29 000 migranter och flyktingar omkommit under sina försök att ta sig till Europa, enligt en rapport från FN:s migrationsorgan IOM som släpptes i slutet av oktober.

De senaste två åren har minst 5 000 personer dött när de rest mot Europa från främst hamnar i Afrika.

Enligt rapporten går den farligaste rutten över Medelhavet, speciellt mellersta delen av havet. Omkring 2 800 människor har omkommit i försök att nå Italien eller Malta, då ofta från Libyen eller Tunisien.

Även migrantrutter via Balkan eller över Engelska kanalen kräver dödsoffer.

I rapporten skriver IOM att dödstalet troligen är klart högre, eftersom många av migrantfartygen knappt är sjödugliga och skepp förliser utan att olyckorna rapporteras.

Samtidigt har många migranter kunnat räddas genom snabba och effektiva insatser från kustbevakning i berörda länder, till exempel Italien.

Källa: FN:s migrationsorgan IOM

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS