Vaccinationen i Tyskland måste öka snabbt, enligt chefsvirologen Christian Drosten. Arkivbild.
Vaccinationen i Tyskland måste öka snabbt, enligt chefsvirologen Christian Drosten. Arkivbild. Bild: Markus Schreiber/AP/TT

Nya mörka rekordet: 50 000 tyska covidfall

Smittspridningen skenar i Tyskland. Nu flaggar kanslerkandidaten Olaf Scholz för att nya restriktioner kan införas för att klara vintern.

ANNONS

I veckan har tyska smittskyddsmyndigheten Robert-Koch-institutet (RKI) flera gånger rapporterat nya rekord vad gäller nya fall av covid-19.

Det senaste dygnet har över 50 000 nya fall av covid-19 registrerats i landet – en kraftig ökning från den tidigare toppnoteringen, som gjordes i onsdags. Då rapporterades knappt 40 000 fall, en siffra som då var den högsta sedan pandemin bröt ut, och som nu alltså har överskridits kraftigt.

I nästa vecka ska företrädare för regeringen och delstaterna diskutera det allvarliga läget och vilka möjliga åtgärder som kan vidtas för att bromsa smittspridningen, enligt vicekansler Olaf Scholz (SPD), som sannolikt kommer att lösa av Angela Merkel som förbundskansler.

ANNONS

Restriktioner väntas

Scholz flaggar för att nya eller skärpta restriktioner kan bli aktuella för att klara vintern, och sneglar då främst mot krav på vaccination eller intyg på genomgången infektion för att exempelvis gå på bio eller restaurang. Skulle en sådan regel införas på bredare front duger inte längre ett negativt provresultat.

Läget på landets intensivvårdsavdelningar beskrevs tidigare i veckan som "en riktig nödsituation" av den ledande virologen Christian Drosten. Från en rad sjukhus kommer larm om att vårdplatserna håller på att ta slut. Majoriteten av dem som behöver sjukhusvård är ovaccinerade.

– I över 90 procent av fallen rör det sig om patienter som haft chansen att vaccinera sig, men tackat nej, sade Klaus Holetschek, hälsominister i den svårt drabbade delstaten Bayern, till Süddeutsche Zeitung i måndags.

Dödssiffran stiger

Även antalet döda ökar, och totalsiffran närmar sig nu 100 000 personer. Det senaste dygnet har 235 personer avlidit, enligt RKI.

Drygt 67 procent av den tyska befolkningen är fullvaccinerad. För vuxna är siffran drygt 80 procent.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS