Nya demonstrationer väntar på årsdagen för våldsamheterna i Charlottesville. Arkivbild.
Nya demonstrationer väntar på årsdagen för våldsamheterna i Charlottesville. Arkivbild.

Nya hatmöten – ett år efter Charlottesville

För ett år sedan utbröt våldsamheter under en vit makt-demonstration i Charlottesville – händelser som skakade en redan splittrad nation. Nu mobiliseras USA:s extremhöger igen, med planerade möten både i Charlottesville och i huvudstaden Washington.

ANNONS
|

Den 12 augusti 2017 förvandlades den lilla staden Charlottesville i USA till ett slagfält när vita nationalister, nazister och andra högerextrema drabbade samman med motdemonstranter. En kvinna dödades och över 30 personer skadades då en man med nazisympatier körde sin bil in i en folkmassa.

Ett år senare förbereder sig omkring 1000 poliser, och befolkningen i Charlottesville, för nya demonstrationer. Gator har stängts av och varken bilar, metallrör, svärd eller skejtboardar är tillåtna på området. Att bära pistol är däremot helt i sin ordning.

Demonstration i Washington

Bara några gator från Vita huset i huvudstaden Washington planeras samtidigt ytterligare en demonstration. Bloggaren Jason Kessler, initiativtagaren till fjolårets demonstration i Charlottesville, nekades tillstånd att närvara i staden i Virginia, men har fått klartecken för att hålla i mötet i Washington.

ANNONS

Polisen tror att ungefär 2000 personer kan dyka upp, dels från vit-maktrörelsen, dels från runt fem olika grupper av motdemonstranter.

- Inför den här invasionen av gräsligt, perverst tankegods står vi enade i vår övertygelse om att ett brokigt och inkluderande Maryland är ett starkare Maryland, säger delstaten Marylands republikanske guvernör Larry Hogan enligt Reuters.

Trump tog inte avstånd

I fjol fick president Donald Trump stark kritik sedan han i ett uttalande om demonstrationen inte tagit specifikt avstånd från högerextremisterna. I stället fördömde han "båda sidor".

- Vi fördömer i starkast möjliga ordalag denna flagranta uppvisning av hat, intolerans och våld från flera sidor, sade han då.

På lördagen tog han däremot tydligare avstånd:

"Kravallerna i Charlottesville förra året resulterade i meningslöst dödande och uppdelning. Vi måste enas som en nation. Jag fördömer alla typer av rasism och våldshandlingar. Fred till ALLA amerikaner!", skriver Trump på Twitter.

ANNONS
TT

Bakgrund: De högerextrema alt-right-rörelserna

Alt-right-rörelserna är en paraplybenämning på en skara högerextrema rörelser. Inom dessa finns antisemitiska, islamofobiska, kvinnofientliga och öppet rasistiska grupper. Gemensamt för dem är teorier om vit identitet och vit överhöghet. Det europeiska arvet understryks ofta.

Rörelsens anhängare ser det politiskt korrekta som sin främsta fiende och riktar stark kritik mot USA:s vänsterliberala. Men traditionella konservativa får också ris, de kallas "cuckservatives" en blandning av ordet cuckold, som kan översättas med bedragare, och konservativ.

Det är svårt att uppskatta hur många som bekänner sig till alt-right-rörelserna, en sammanfattning av bland annat mejllistor som gjordes härom året landade på uppskattningsvis 25000–30000. Political Research Associates, en medborgarrättslig tankesmedja som forskar om högerextrema grupper, räknar antalet medlemmar i tiotusentals men uppskattar att grupperna har tyst stöd av hundratusentals.

Begreppet alt-right är en förkortning av The Alternative Right (den alternativa högern). Det myntades av ideologen Richard Spencer 2008. I en intervju med public servicekanalen NPR har Spencer sagt att hans mål är en framtida vit etnisk stat.

Källa: Southern Poverty Law Center, NPR, AFP, Hofstra University med flera

Fakta: Manifestationen i Charlottesville

I augusti bröt våldsamheter ut i Charlottesville i Virginia, där vita nationalister och andra högerextrema grupper samlats för att demonstrera mot ett beslut att flytta en staty av sydstatsgeneralen RobertE Lee.

En kvinna dödades och över 30 personer skadades när en man med nazisympatier körde sin bil in i en folkmassa. Efteråt tog president Trump inte specifikt avstånd från högerextremisterna, utan fördömde "båda sidor", vilket resulterade i en kritikstorm.

ANNONS