En soldat som ingår i den internationella styrkan i Mali. Arkivbild.
En soldat som ingår i den internationella styrkan i Mali. Arkivbild. Bild: AP/TT

Nya danska krav på att Malistyrka tas hem

Utländskt militärt stöd till Mali ifrågasätts i europeiska huvudstäder. I Danmark kräver två partier att de danska styrkorna tas hem, medan Frankrike intensifierar diplomatiska kontakter om närvaro i militärkuppens Mali.

ANNONS

Socialistisk Folkeparti (SF) och Dansk Folkeparti (DF) har tidigare stått bakom beslutet att skicka 90 danska soldater till konflikthärjade Mali. På onsdagen valde de båda partierna att officiellt kräva att soldaterna ska lämna Mali.

– Omedelbart. Nu är det enda stort virrvarr, säger Søren Espersen som är DF:s talesperson i utrikesfrågor.

Den danska styrkan anlände i måndags för att delta i Task Force Takuba. I den multinationella insatsen ingår även Sverige. Men efter ankomsten meddelade Malis militärjunta att danskarna inte var välkomna och att någon formell förfrågan inte framställts.

Samtidigt pågår ett gräl mellan huvudstaden Bamako och Paris.

Den akuta anledningen är misstroende mot militärjuntan i Mali, som tog makten i en kupp i mars 2020. Den senaste tiden uppges militärledningen ha vänt sig till det ryska säkerhetsbolaget Wagner för samarbete. Europeiska länder anser att Wagner tillhandahåller legosoldater i konflikten.

ANNONS

Frankrike har varit ledande i det militära stödet till Mali, initialt för att stoppa islamistiska extremistgruppers militanta framfart.

Men samarbetet med Wagner är oacceptabelt, anser Frankrikes regering som överväger att avsluta det militära stödet.

Frankrikes försvarsminister Florence Parly kallar militärjuntans agerande för provocerande, och att franskt militär inte kan verka parallellt med inhyrda legosoldater.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS