Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild..
Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild.. Bild: AP/TT

Nya bud – Venezuela utvisar ej EU-diplomat

Venezuela har tagit tillbaka sitt beslut att utvisa chefen för EU:s delegation i Caracas. Beskedet kommer i ett gemensamt uttalande undertecknat av Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaz och EU:s utrikeschef Josep Borrell.

ANNONS

Därmed stoppar också EU sin planerade svarsåtgärd om att ta hem EU:s toppdiplomat i Venezuela.

Arreaz och Borrell har enligt uttalandet talat i telefon med varandra och då betonat " behovet av att upprätthålla en ram för diplomatiska relationer" för att underlätta politisk dialog.

Det var i måndags som Venezuelas president Nicolás Maduro krävde att portugisiska EU-ambassadören Isabel Brilhante Pedrosa skulle lämna landet inom 72 timmar. Detta efter att EU lagt till ytterligare elva personer på sin sanktionslista på grund av situationen i Venezuela.

Relationerna mellan det latinamerikanska landet och EU-länderna har varit spända sedan 2017, då Venezuela blev det första landet i regionen som pålades med sanktioner av EU, bland annat ett vapenembargo. EU-parlamentet har dessutom retat upp de styrande i Caracas genom att ge sitt finaste pris, Sacharov-priset för tankefrihet, till landets samlade opposition.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS