Norge planerar att öppna upp

Statsminister Erna Solberg beskriver sin plan för hur Norge ska öppnas som en balansgång för att inte mista kontrollen, och varnar för bakslag.

ANNONS
|

Hon lade fram planen för Stortinget på onsdagen. Den är i fyra steg med tre veckors mellanrum.

– Samtidigt är det mycket vi inte vet, säger hon.

Mycket hänger på på smittspridningen och eventuella nya mutationer. Hon utesluter inte att planen ändras, tidtabellen skjuts fram och nya restriktioner införs nationellt eller lokalt.

– Osäkerheten är för stor, säger hon.

Regeringen prioriterar barn och unga först. Därefter tas hänsyn till arbetsplatser och näringsliv.

– Vi gör detta i steg och kontrollerat. När vi har öppnat ett steg kommer vi som huvudregel att vänta i tre veckor för att gå vidare till nästa steg. När vi ser att det är tryggt, och smittan inte ökar igen, går vi vidare till nästa steg i planen, säger statsministern.

ANNONS

LÄS MER:Försökte korsa norska gränsen – med falska coronatest

Första steget nära

Ett första steg kan inledas under nästa vecka. Det kan bli aktuellt att tillåta upp till fem gäster i ett privat hem och utskänkning av alkohol fram till klockan 22 vid servering av mat. Arrangemang med personer bara från en kommun kan genomföras, medan avståndet mellan individer sänks till en meter. Upp till 100 närvarande kan få finnas på konferenser, gudstjänster och kultur- och idrottsarrangemang inomhus om de sitter på fasta platser. Utomhus får det vara upp till 200 personer om publiken sitter.

Norge behåller sina strikta krav på karantän och testning för den som reser in i landet.
Norge behåller sina strikta krav på karantän och testning för den som reser in i landet. Bild: Torstein Bøe

Fler människor får samlas

Under steg två kan lättnader ske både i privata och offentliga sammanhang. Fler människor får samlas och inrikesresor göras. Råd för att undvika resor utomlands bibehålls. Strikta krav på karantän och testning gäller för den som kommer in i landet. Däremot ska bli lättare för familjebesök från utlandet och för prioriterade grupper med affärsresande.

– Så som det ser ut med den nuvarande utvecklingen av epidemin och vaccinationstakten, kommer det inte att vara möjligt att börja tidigt i andra etappen av återöppningsplanen under andra halvan av maj, säger Erna Solberg.

LÄS MER:Fjällräddad – ville undvika Sverigekarantän

Alla åtgärder försvinner inte

Under steg tre hävs fler inskränkningar. Under det fjärde steget kan, enligt Erna Solberg, mycket vara nästan normalt, även om krav på att hålla avstånd och att stanna hemma eller i karantän när du är sjuk blir kvar. Behov finns för hemarbete, och begränsningar väntas gälla för stora offentliga evenemang och fritids- och fritidsaktiviteter.

ANNONS

Jag tycker inte att det är klokt att planera något för juni

Inträdesbegränsningar blir sannolikt fortsatt relevanta för resenärer från länder med höga infektionsnivåer. Det gäller även krav på karantän och tester för invånare från vissa områden.

Alla norska medborgare över 18 år ska ha fått erbjudande om en första dos vaccin under juli om leveranserna sker som utlovat. Regeringen arbetar för att ta fram ett fysiskt och digitalt test- och vaccinationscertifikat i samarbete med EU.

Erna Solberg uppskattar att Norge troligen har tagit de tre första stegen i planen i slutet av juni ”om vi inte upplever stora bakslag”.

– Jag skulle gärna ha lagt fram tydliga datum, men det finns fortfarande mycket som är osäkert, och då skulle faktiskt fastställda datum inte ha gett förutsägbarhet, säger Erna Solberg på en presskonferens.

På frågan från Dagbladet om utlandsresor i sommar svarar Solberg:

– Jag tycker inte att det är klokt att planera något för juni. Om du planerar för något senare tycker jag att du borde ha en avbokningsförsäkring.

Erna Solberg betonar att läget är osäker också i andra länder. Rekommendationen att inte åka på onödiga utomlandsresor kommer troligen att vara till slutet av juni. Karantänreglerna kommer att pågå ganska länge för länder där infektionen ligger betydligt över den norska nivån, bedömer hon.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS