Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.

Netanyahu är nöjd över polsk u-sväng

Polen har mildrat en omstridd lag som gör det straffbart att anklaga Polen för delaktighet i de tyska nazisternas brott under åren som Tyskland ockuperade landet (1939–1945). Israels premiärminister är nöjd med beslutet.

ANNONS
|

Parlamentets ändringar innebär att det inte längre ska gå att döma den som bryter mot lagen till fängelse. Enligt den tidigare lagen, som trädde i kraft i mars, kunde den som yttrade meningen "polska dödsläger" eller påstod att den polska nationen eller staten var delaktig i brotten straffas med uppemot tre års fängelse.

Regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) säger att det har bestämt sig för att det finns andra "verktyg" tillgängliga för att skydda Polens rykte. Mateusz Morawiecki säger att han hoppas på bättre relationer med Israel.

Och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger sig vara tillfreds.

ANNONS

- Jag är nöjd med att Polens regering, parlament, senat och presidenten i Polen i dag valde att fullt ut upphäva de delar som beslutats och som orsakade en storm och bestörtning i Israel och i det internationella samfundet.

Nazisternas folkmord på judar, romer och andra folkgrupper före och under andra världskriget kallas Förintelsen. Enligt FN:s officiella siffra dödades cirka sex miljoner judar under Förintelsen, runt hälften av dem var från Polen. Av de läger som nazisterna inrättade på det som i dag är polsk mark brukar sex räknas som förintelseläger.

TT-Reuters

ANNONS