Alla butiker som inte säljer viktiga varor har behövt hålla stängt i Nederländerna sedan före jul, men nu får de öppna igen. Så här såg det ut i centrala Nijmegen på fredagen.
Alla butiker som inte säljer viktiga varor har behövt hålla stängt i Nederländerna sedan före jul, men nu får de öppna igen. Så här såg det ut i centrala Nijmegen på fredagen. Bild: Peter Dejong/AP/TT

Nederländerna lättar på restriktionerna

ANNONS

Nederländerna släpper något på tömmarna och kommer inom kort att låta människor handla och träna som vanligt.

Från och med lördag kommer affärer, gym, frisörer, träningsanläggningar och därtill landets bordeller få hålla verksamheten öppen till klockan 17 varje dag. Även universitet och högskolor får dra igång igen.

Barer, restauranger och kaféer kommer dock få hålla stängt ytterligare ett litet tag. Redan med dessa lättnader lär smittotalen snart nå upp emot 80 000 per dag, framhåller premiärminister Mark Rutte.

– Vad vi gör nu är helt enkelt att följa täthet och varaktighet i folks kontakter, och det är såklart annorlunda i butiker än i serveringsbranschen eller i en biograf, säger Rutte vid en pressträff.

ANNONS

De striktare reglerna – det som beskrivits som en lockdown – infördes den 19 december. Lättnaderna meddelas trots redan rekordhöga smittotal, då detta inte följts av många fler sjukhusinläggningar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS