Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har snart avtjänat ett år i fängelset. Bilden är från ett videoframträdande i december i samband med en rättsförhandling
Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har snart avtjänat ett år i fängelset. Bilden är från ett videoframträdande i december i samband med en rättsförhandling Bild: Evgeny Feldman/Meduza/AP

Navalnyjs medarbetare stämplas som terrorister

ANNONS

Den inlåsta oppositionsledaren Aleksej Navalnyj får sällskap på Rysslands lista över terrorister och extremister. Efter snart ett år i fångenskap läggs Leonid Volkov, en av Navalnyjs närmsta medarbetare, samt Ivan Zjdanov, även han en av högsta ledarna inom Navalnyjs antikorruptionsstiftelse FBK, till listan.

De båda har redan lämnat Ryssland, ett resultat av ett allt hårdare klimat för oppositionen i Ryssland.

Den fängslade regimkritikern Aleksej Navalnyj är en av Rysslands president Vladimir Putins mest kända motståndare. Han avtjänar just nu ett två och ett halvt år långt fängelsestraff för att ha brutit mot anmälningsplikten för en villkorlig dom, då han under 2020 länge vårdades i Tyskland sedan han utsatts för ett mordförsök med nervgiftet novitjok. Navalnyj förgiftades på en flygresa mellan Tomsk och Moskva.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS