Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens efter ett möte med bosniske presidentrådsordföranden Sefik Dzaferovic.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens efter ett möte med bosniske presidentrådsordföranden Sefik Dzaferovic. Bild: Olivier Matthys/AP/TT

Natochefen manar till försoning i Bosnien

Kroatiska önskemål om ändrade vallagar i Bosnien-Hercegovina kommer inte sätta stopp för Sverige och Finland i Nato, tror militäralliansens chef i Bryssel. Och han manar samtidigt till bosnisk försoning.

ANNONS

Förra veckans svensk-finländska Natoansökningar stod delvis i centrum även när generalsekreterare Jens Stoltenberg höll presskonferens med Sefik Dzaferovic från det tredelade presidentrådet i Bosnien-Hercegovina på onsdagen.

Flera gånger om på sistone har Natolandet Kroatiens president Zoran Milanovic uttalat att han tänker säga nej till Sverige och Finland om inte vallagarna ändras i grannlandet Bosnien-Hercegovina.

Något långsökt kan tyckas, med tanke på att Bosnien inte är med i Nato. Förhoppningen från Milanovic är dock att vetohotet ska sätta press på tunga Natoländer att i sin tur sätta press på de styrande i Sarajevo.

"Dörren är öppen"

Jens Stoltenberg försöker ändå mota olle i grind och talade med Milanovic i tisdags.

ANNONS

– Det var ett konstruktivt samtal. Han tog upp den oro som han också har lyft offentligt om situationen i Bosnien och om medlemskapsansökan, men jag är övertygad om att vi kommer att hitta en lösning och att Sverige och Finland kommer att bli medlemmar i alliansen, säger Natochefen.

– Alla medlemsländer är överens om att Natos dörr är öppen och att Finland och Sverige är mogna och uppfyller Natos krav, säger Stoltenberg.

Kroatiens konservativa regering och premiärminister har dessutom avfärdat hotet från socialdemokraten Milanovic och lovat att säga ja till Sverige och Finland.

Vill se försoning

Natochefens möte med bosniske Dzaferovic innehöll också löften om mer Natosamarbete, bland annat mot cyberhot, terrorism och desinformation.

– Vår politiska dialog och praktiska samarbete är viktigare nu än någonsin, med tanke på Rysslands brutala krig mot Ukraina och deras elakartade inflytande i regionen, säger Stoltenberg, med hopp om att få Bosniens splittrade folkgrupper att dra åt samma håll.

– Jag manar alla sidor att få stopp på den splittrande retoriken och ta konkreta steg mot försoning, säger Natochefen i Bryssel.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS