Musinvasion tvingar australiska fångar till flytt

Den australiska delstaten New South Wales har drabbats av en musinvasion. Nu tvingar gnagarna fängelset i området att evakuera sina fångar.
– Mössen invaderade fängelset och letade efter mat när det blev kallare ute, säger Steve Henry, forskare vid det australiska vetenskapliga organet CSIRO till CNN.

ANNONS
|

Sedan augusti förra året har delar av Australien varit hårt drabbade av möss. Gnagare har letat sig in i fastigheter, angripit åkrar och ställt till med skador för miljontals dollar.

LÄS MER:Göteborgs stad kan anställa en samordnare – mot råttor

I delstaten New South Wales har mössen nu letat sig in på fängelset Wellington Correction Center. Djuren har angripit byggnadens konstruktion, vilket gör att verksamheten inte längre kan garantera säkerheten för fångar och personal. Därför tvingas nu över 400 fångar och 200 anställda att evakueras.

– Hälsa, säkerhet och välbefinnande för personal och fångar är vår främsta prioritet, så det är viktigt för oss att agera nu för att utföra saneringsarbete, säger Peter Sewerin, kommissarie på Corrective Services NSW, till CNN.

ANNONS

Inte första gången landet drabbas

Det senaste årets musinvasion är inget nytt fenomen. Australien har varit hårt drabbade av möss under det senaste decenniet. Men den senaste tidens kraftiga regn och mer gynnsamma jordbruksförhållanden har skapat en ideal miljö för gnagarna. Vanligtvis sjunker beståndet under vintern, men den stora mängden möss gör att man nu är orolig att invasionen kan hålla i sig fram till sommaren i Australien.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger Steve Henry till CNN.

LÄS MER:Mikael vet vad som krävs för att bekämpa råttor i huset

Drabbar lantbruket hårt

Fängelset är inte ensamt om att ha drabbats av muspesten. Många lantbrukare har blivit av med hela eller stora delar av skörden och ekonomin för de små samhällena tyngs ytterligare, efter år av svåra förhållanden. Bara i New South Wales beräknas skördar för motsvarande nära sju miljarder kronor ha förstörts, enligt The Land.

Även maskiner har förstörts. Och på de i flera fall ödsligt belägna gårdarna har människor blivit bitna i sömnen och fått föras till sjukhus, många med allvarliga infektioner.

I början av juni meddelade New South Wales jordbruksansvarige Adam Marshall att delstaten skjuter till 100 miljoner dollar (650 miljoner kronor) för att hjälpa lantbruket i kampen mot mössen. Sedan tidigare var 50 miljoner dollar utlovat.

Anledningen är att delstatsregeringen har fått indikationer på att den här muspesten kan bli värre än vad någon hade kunnat ana, sade Marshall, enligt ABC News.

ANNONS

”Napalm för möss”

En stor del av pengarna ska användas till att köpa in zinkfosfid, som ofta används i råttgift, för att ta död på mössen. Bönderna använder såväl fällor som gift för att freda sina ägor och har fått dispens för hur mycket zinkfosfid de får använda. Delstaten ska även sätta undan pengar för att skeppa in stora mängder av giftet.

Förutom zinkfosfiden har 11 000 liter bromadiolone, ett ämne som Marshall har kallat "napalm för möss", köpts in.

För det börjar bli bråttom. Får man inte död på tillräckligt många möss under vintern kommer de att börja föröka sig igen under våren och plågan riskerar att bli ännu värre.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS