Zimbabwes avsatte vicepresident Emmerson Mnangagwa (till vänster) tillsammans med president Robert Mugabe. Arkivbild.
Zimbabwes avsatte vicepresident Emmerson Mnangagwa (till vänster) tillsammans med president Robert Mugabe. Arkivbild.

Mugabe: Han försökte använda trolldom

Zimbabwes avsatte vicepresident Emmerson Mnangagwa har tagit sig till säkerhet i exil i Sydafrika. Han attackerar president Robert Mugabe, som i många år lett partiet Zanu-PF, och hans fru Grace. Mugabe anklagar i sin tur Mnangagwa för att försöka använda trolldom och mullrar olycksbådande mot hugade utmanare.

ANNONS
|

Partiet "är inte personlig egendom för dig och din fru att göra som ni vill med", skriver Mnangagwa i ett uttalande där han också svär att återvända till Zimbabwe för att leda partiets medlemmar.

Senare kom beskedet att Mnangagwa uteslutits ur Zanu-PF. Bedömare anser att avsättningen av honom öppnar för att Grace Mugabe ska ersätta sin make.

Den 93-årige Robert Mugabe talade inför tusentals jublande anhängare i huvudstaden Harare och sade att Mnangagwa intrigerat för att ta makten ända sedan han blev vicepresident 2014. Mugabe anklagar Mnangagwa för att bland annat ha försökt använda trolldom och konsulterat siare i frågan om när presidenten kommer att dö.

ANNONS

Mnangagwa ersatte Joice Mujuru, som också avsattes och anklagades av Mugabe för att ta till trolldom för att ta makten.

Mugabe sade att Mnangagwa gjort samma misstag som Mujuru, och han lät olycksbådande gentemot dem som utmanar om presidentposten.

- Det finns lejon längs vägen. Det finns fallgropar. Det finns död, akta er, sade presidenten.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Robert Mugabe och Zimbabwe

Enligt grundlagen ska Zimbabwe vara en demokratisk republik med flerpartisystem. I praktiken har landet dock till stor del fungerat som en enpartistat under Robert Mugabe och hans parti Zanu-PF, som har styrt sedan självständigheten 1980.

När Mugabe tillträdde var han en hyllad frihetshjälte men under årens gång har han förvandlats till en hänsynslös och maktfullkomlig ledare. Under 2000-talet har Zimbabwe drabbats av ekonomisk kollaps och ett ökande politiskt förtryck.

Robert Mugabe är 93 år.

Källa: Landguiden

ANNONS