Moldaviens sittande president Igor Dodon efter att han röstat i söndagens presidentval.
Moldaviens sittande president Igor Dodon efter att han röstat i söndagens presidentval. Bild: Roveliu Buga/AP/TT

Moldavien mot andra omgång i presidentvalet

ANNONS

I presidentvalet i Moldavien ser den proryske sittande presidenten Igor Dodon ut att ha samlat mest röster i söndagens presidentval.

Men enligt preliminära resultat klarar han inte att få en majoritet av rösterna utan måste möta sin rival, den förra premiärministern och EU-vännen Maia Sandu, i en andra valomgång.

När mer än 60 procent av rösterna räknats hade Dodon fått drygt 36 procent av väljarstödet medan Sandu låg på nästan 31 procent.

En andra valomgång hålls i så fall den 15 november.

Dodon kom till makten 2016 efter flera skandaler inom de västvänliga politiska lägren.

Huvudmotståndaren Sandu, som har en ekonomexamen från Harvard i USA i ryggen, är känd för sin kamp mot korruption. Hon ledde under en kort tid förra året en koalitionsregering som föll samman efter några månader.

ANNONS

Moldavien har 3,5 miljoner invånare och ligger mellan Rumänien och Ukraina. Valet har hållits i skuggan av coronapandemin som kastat ett av Europas fattigaste länder än djupare ned i en ekonomisk kris.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS