För att spara energi begränsas användandet av luftkonditionering i kontor i Spanien. Arkivbild.
För att spara energi begränsas användandet av luftkonditionering i kontor i Spanien. Arkivbild. Bild: Petra Älvstrand/TT

Mitt i värmen – Spanien drar ner på AC:n

ANNONS

Trots heta dagar och en ny värmebölja på gång tvingas nu spanska kontor, butiker och restauranger skruva ner luftkonditioneringen. Allt för att spara energi.

Systemen får inte längre ställas in så att temperaturen blir lägre än 27 grader på sommaren eller högre än 19 grader på vintern.

Den nya lagen är en del av ett försök att minska landets gasanvändning med sju procent, i linje med EU:s överenskommelser för att försöka begränsa beroendet av rysk gas.

Utöver minskad användning av luftkonditionering tvingas butikerna att hålla sina dörrar stängda, och belysningen i butiksfönsterna ska vara släckt efter klockan 22.

Åtgärderna ska gälla till åtminstone november 2023, uppger Spaniens miljöminister Teresa Ribera.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS