Stridsvagnar patrullerar i Harare sedan demonstranter skingrats.
Stridsvagnar patrullerar i Harare sedan demonstranter skingrats.

Minst tre döda efter protester i Zimbabwe

Soldater har skjutit skarpt på Harares gator sedan protester brutit ut efter valet i Zimbabwe. Tre människor har dödats. Anhängare till oppositionen anklagar regeringspartiet Zanu-PF för att ha riggat valet till sin fördel.

ANNONS
|

Soldaterna sattes in för att skingra demonstranterna i huvudstaden. Polisens talesperson säger att tre personer har mist livet i samband med oroligheterna under onsdagen. Enligt polisen ombads militären hjälpa till eftersom polisen inte kunde kontrollera protesterna på egen hand.

Demonstranter hade dessförinnan bränt bildäck och kastat sten mot polisen, som svarade med vattenkanoner och tårgas.

- Vi hade inga vapen. Varför är armén här och misshandlar oss? Skjuter oss? Det här är inget val, det är en skam för vårt land, säger en ung man till Reuters.

ANNONS

Seger för Zanu-PF

President Emmerson Mnangagwa anklagar oppositionspartiet MDC för att ha framkallat oroligheterna i syfte att störa valprocessen. MDC-ledaren Nelson Chamisas talesman kallar samtidigt militärens ingripande för "oproportionerligt och orättfärdigt".

Mnangagwas och den tidigare ledaren Robert Mugabes parti Zanu-PF får enligt valkommissionen två tredjedelar av platserna i parlamentet, något som gör det möjligt för partiet att ändra i landets konstitution.

Däremot dröjer resultat av presidentvalet till torsdagen. Nelson Chamisa anklagar regeringen och valkommissionen för att förhala tillkännagivandet i syfte att "stjäla" hans valseger. Chamisa har redan utropat sig själv till segrare. Samtidigt hävdar Mnangagwa att han är säker på att han kan sitta kvar på sin post.

Manar till lugn

FN-chefen Antonio Guterres manar politiska ledare och befolkningen att avstå från våld i avvaktan på valresultatet. Den amerikanska ambassaden i Harare manade också alla parter till lugn, med särskild maning till militären att visa återhållsamhet.

EU:s valobservatörer bedömer att valet ur en demokratisk synvinkel inneburit en klar förbättring från tidigare val. Observatörerna pekar dock på att det fortfarande finns problem, exempelvis vad gäller mediernas oberoende, trakasserier av väljare samt en misstro mot valkommissionens arbete.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Valet i Zimbabwe 2018

Den 30 juli hölls allmänna val och presidentval i Zimbabwe.

Oppositionspartiet har riktat kritik mot regeringspartiet och varnat för valfusk. Regeringen har dock gett upprepade löften om att presidentvalet ska vara transparent, fritt och rättvist.

Ett positivt tecken är att observatörer från EU denna gång fick närvara och övervaka valet. Det har inte hänt sedan 2002, något som då slutade med att svensken Pierre Schori, som var chef för EU:s valobservatörer i Zimbabwe, kastades ut ur landet.

Källor: AFP med flera

ANNONS