Minst 100 döda efter fängelsebråk i Ecuador

Minst 100 personer har bekräftats döda och ytterligare 52 har skadats i samband med ett bråk mellan rivaliserande fängelsegäng i den ecuadorianska staden Guayaquil, rapporterar AP.

ANNONS
|

Ett maktbråk mellan rivaliserande fängelsegäng, båda med kopplingar till internationella drogkarteller, urartade i tisdags i staden Guayaquils fängelse i Ecuador.

Enligt AP har minst 100 fångar nu dött, varav fem blivit halshuggna. Ytterligare 52 skadades i samband med bråket, där såväl pistoler som knivar och explosiva anordningar ska ha använts.

President Guillermo Lasso har sedan dess utlyst nödläge inom landets fängelsesystem. Enligt AP ska bråket ha pågått i över fem timmar, innan säkerhetsstyrkor till slut återtog kontrollen över fängelset.

”Vill så rädsla”

Överste Mario Pazmiño, tidigare direktör för landets militära underrättelsetjänst, ser oroligt på att drogkarteller tagit sig in i landets fängelser.

ANNONS

– Transnationell, organiserad brottslighet har genomsyrat fängelsestrukturen. De vill så rädsla, sade han till AP kort efter att halshuggningarna bekräftats.

Det dödliga bråket i tisdags är inte det första vad gäller ecuadorianska fängelser, inte ens för i år. I februari dog 79 personer när fångar vid tre olika fängelser gjorde upplopp samtidigt. Ytterligare 22 dog så sent som i juli under liknande omständigheter

Före detta justitieministern Ledy Zúñiga ångrar enligt tidningen att inte fler åtgärder vidtogs då för att förhindra fängelsebråk nu. Hon tillade sedan att tisdagens händelse var det absolut värsta i landets historia, samt att inget annat ”ens kommer i närheten”.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS