USA:s finansminister Steve Mnuchin. Arkivbild.
USA:s finansminister Steve Mnuchin. Arkivbild.

Ministerbojkott hotar saudisk konferens

Storbritannien och USA överväger att bojkotta den internationella investeringskonferensen i Saudiarabien som svar på journalisten Jamal Khashoggis försvinnande. Men enligt Washington avvaktar USA resultatet av utredningen.

ANNONS
|

Diplomatiska källor uppger att Storbritanniens handelsminister Liam Fox och USA:s finansminister Steve Mnuchin kan ställa in sina besök vid elitkonferensen Future investment initiative i Riyad, rapporterar BBC.

Den republikanske senatorn Marco Rubio har i CNN:s "State of the Union" sagt att han anser att Mnuchin bör bojkotta evenemanget.

Vita husets ekonomiska rådgivare Larry Kudlow meddelade dock på söndagen i programmet "This Week" i ABC News att Mnuchin ännu inte fattat något beslut i frågan, och att han i dagsläget fortfarande planerar att delta i konferensen.

- Tillsammans med presidenten, i och med den pågående utredningen, kommer Mr Mnuchin att bestämma sig under veckan i takt med att ny information kommer fram, sade Kudlow.

ANNONS

Sedan tidigare har ett flertal sponsorer och mediebolag dragit sig ur konferensen. Och en rad företag har avbrutit investeringar och planerade affärer med Saudiarabien efter det misstänkta mordet på Washington Post-skribenten Khashoggi.

Turkiet har anklagat Saudiarabien för att ha dödat Khashoggi när han besökte landets konsulat i Istanbul. Saudiarabien tillbakavisar anklagelserna.

TT

Fakta: Många drar sig ur

Bolag och tungviktare som bojkottar konferensen:

New York Times-skribenten Andrew Sorkin.

The Economists chefredaktör Zanny Minton Beddoes.

Mediemogulen Arianna Huffington, som även lämnat posten som medlem i konferensens rådgivande styrelse.

LA Times ägare Patrick Soon-Shiong, har för nyhetssajten The Daily Beast meddelat att han ställer in.

Miljardären Steve Case, en av grundarna av det amerikanska internetföretaget AOL.

Ubers vd Dara Khosrowshahi har meddelat att hon inte kommer medverka om inte fakta som motsäger Turkiets anklagelser framkommer.

Världsbankens ordförande Jim Yong Kim står fortfarande uppskriven som talare vid konferensen. Men en högt uppsatt källa på Världsbanken uppger för Financial Times att han avstår från att medverka.

Mediebolagen CNN och CNBC liksom The Financial Times och Bloomberg har alla meddelat att de bojkottar evenemanget.

Företag och personer som bryter affärsförbindelser med Saudiarabien:

Miljardären och entreprenören Richard Branson, grundare av Virgin Group, har meddelat att han avbryter gigantiska satsningar på internationell turism vid Saudiarabiens vackra kust längs Röda havet.

Ernest Moniz, tidigare energiminister under förre presidenten Barack Obama, avbryter samarbetet med ett omfattande miljöinriktat stadsplaneringsprojekt, med en beräknad kostnad på 500 miljarder dollar.

Neelie Kroes, ledamot i styrelsen för det saudiska futuristiska megaprojekt, staden Neom, och tidigare vice ordförande i EU-kommissionen, har meddelat The Wall Street Journal att hon avbryter sin roll i Neom tills mer information framkommer i fallet Khashoggi.

Källa: Axios

ANNONS