Angela Merkel (till vänster) och Annegret Kramp-Karrenbauer (mitten). Bilden är från mars i fjol.
Angela Merkel (till vänster) och Annegret Kramp-Karrenbauer (mitten). Bilden är från mars i fjol.

"Mini-Merkel" på tysk toppost

Efter Angela Merkel kommer vadå? Jo, kanske AKK – om Tysklands politiska förståsigpåare får rätt.

ANNONS
|

Bakom förkortningen AKK döljer sig Annegret Kramp-Karrenbauer, som redan flitigt kallats både "Mini-Merkel" och "Saarlands Angela Merkel" under de sex år som hon varit regional regeringschef i Saar.

Nu tar hon steget vidare till Berlin efter att ha förts fram som ny generalsekreterare för kristdemokratiska regeringspartiet CDU.

Och det i princip på eget bevåg. Förslaget om att spela en större roll i partiet kom från Kramp-Karrenbauer själv, för att bidra till förnyelse.

- Det tycker jag var väldigt lyckat. Vi har känt varandra länge och kan lita på varandra, konstaterar Merkel på en presskonferens intill Kramp-Karrenbauer, enligt tidningen Die Welt.

ANNONS

55-åriga AKK har redan tidigare nämnts som tänkbar efterträdare till Merkel och flyttar nu ytterligare fram sin position som "kronprinsessa".

Fast så ser hon det inte själv.

- Jag har aldrig varit lämplig för prinsessroller – inte ens på karneval, säger Kramp-Karrenbauer enligt tidskriften Der Spiegel.

Utnämningen sker samtidigt som CDU:s tilltänkta regeringspartner i socialdemokratiska SPD inleder sin medlemsomröstning om den koalitionsuppgörelse som förhandlats fram. Omröstningen pågår fram till den 2 mars.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: AKK och Saar

Annegret Kramp-Karrenbauer (född 1962) började arbeta för kristdemokratiska CDU i Saarland redan i början av 1990-talet, var regional inrikesminister 2000–04 och efterträdde partikamraten Peter Müller som regional regeringschef 2011. Hon föreslås nu bli vald till ny generalsekreterare i CDU vid partikongressen i Berlin den 26 februari. Kramp-Karrenbauer är gift med gruvingenjören Helmut, har tre barn och är bosatt i Püttlingen, strax utanför Saarbrücken.

Saarland gränsar till Frankrike och Luxemburg och är den näst minsta av Tysklands 16 förbundsstater, till ytan ungefär lika stort som halva Gästrikland, med knappt en miljon invånare. Efter andra världskriget hade området en specialstatus under fransk administration och föreslogs till och med självständighet – som dock avvisades i en folkomröstning 1955. I stället blev Saar en tysk förbundsstat från den 1 januari 1957.

ANNONS