Begravning i söndags för ett av offren för förra veckans ryska attack mot Vinnytsia i Ukraina. Det ryska kriget har nu pågått i snart fem månader.
Begravning i söndags för ett av offren för förra veckans ryska attack mot Vinnytsia i Ukraina. Det ryska kriget har nu pågått i snart fem månader. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT

Mer pengar till vapen åt Ukraina

EU säger ja till mer vapenstöd till Ukraina och är redo för ännu ett sanktionspaket mot Ryssland. För den viktiga spannmålsexporten finns både oro och hopp.

ANNONS

Klartecken gavs för ytterligare 500 miljoner euro i vapenstöd till Ukraina vid EU-ländernas utrikesministermöte i Bryssel på måndagen. Där fick de närvarande också än en gång lyssna till sin ukrainske kollega Dmytro Kuleba, som deltog digitalt.

– Som väntat hade han en väldigt stark plädering för fortsatt stöd till Ukraina. Han talade naturligtvis om de fortsatta brotten som Ukraina utsätts för, senaste dagarnas terrorbombningar till exempel. Han förmedlade väldigt tydligt att Ukraina kommer att fortsätta att kämpa mot den här aggressionen – men man kan inte göra det ensamt, berättar kabinettssekreterare Robert Rydberg, som vikarierade för utrikesminister Ann Linde (S) vid mötet.

ANNONS

Nya sanktioner

EU-ländernas ambassadörer väntas den här veckan ge grönt ljus till nästa sanktionspaket mot Ryssland med anledning av kriget. Det handlar bland annat om exportstopp för guld, samt ytterligare personer och organisationer på listan över vilka som ska vägras visum till EU och få eventuella tillgångar frysta.

– Det är inte ett mycket stort och radikalt paket. Men det är viktigt att vi visar att vi fortsätter. Vi stärker sanktionerna steg för steg, säger Rydberg.

Parallellt hoppas EU-länderna på en lösning kring transporterna på Svarta havet.

Ryska krigsfartyg och minerade vatten utanför Ukrainas återstående hamnar har nästan helt omöjliggjort den normalt så viktiga ukrainska exporten av spannmål och grödor.

Med hjälp av Turkiet jobbas ändå på en uppgörelse.

– Det är svårt. Det är tuffa förhandlingar. Men det finns en viss optimism från FN:s sida om att man ändå ska kunna gå framåt, konstaterar Rydberg.

Tror på tomten?

Alla är dock inte lika optimistiska. Tysklands jordbruksminister Cem Özdemir är skeptiskt.

– Om du tror på Putins ord så kan du lika gärna tro på jultomten eller påskharen. Jag tror inte att Svarta havet kommer att vara säkert för Ukraina så länge som Vladimir Putin eller någon liknande brottsling bestämmer i Moskva, säger Özdemir på väg in till ett möte för EU-ländernas jordbruksministrar.

ANNONS

Samtidigt finns ändå ett EU-hopp om att mot slutet av sommaren ha fått ut åtminstone 50-60 procent av det som just nu sitter fast, bland annat med hjälp av transporter längs kusten mot Constanta i Rumänien.

Att rädda maten är livsavgörande.

– Det är tiotals miljoner människor utanför Europa som lider och går hungriga som ett resultat av den ryska krigföringen – inte sanktionerna, som ryssarna ibland påstår, säger Rydberg.

– Snart närmar man sig en skörd i Ukraina. Silona är fulla. Om man inte kan få ut det man har där kommer nästa skörd att ruttna iväg och det vore katastrofalt, säger kabinettssekreteraren i Bryssel.

Kabinettssekreterare Robert Rydberg representerar Sverige vid EU:s utrikesministermöte i Bryssel. Arkivbild.
Kabinettssekreterare Robert Rydberg representerar Sverige vid EU:s utrikesministermöte i Bryssel. Arkivbild. Bild: Rune Stoltz Bertinussen/NTB/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS