President Donald Trump avslöjade i måndags att han tar hydroxiklorokin mot covid-19. Experter tar sig för pannan; medicinen tycks snarare öka dödsrisken för virussjuka.
President Donald Trump avslöjade i måndags att han tar hydroxiklorokin mot covid-19. Experter tar sig för pannan; medicinen tycks snarare öka dödsrisken för virussjuka. Bild: Evan Vucci/AP/TT

Medicinsk tidskrift varnar för Trumps kur

Malariamedicinen hydroxiklorokin, som USA:s president Donald Trump har fört fram, är kopplad till ökad risk för att dö hos patienter med virussjukdomen covid-19, enligt en studie publicerad i den brittiska medicinska tidskriften The Lancet.

ANNONS

Studien omfattar observationer av över 96 000 patienter på 671 sjukhus med covid-19. Den visar att 14 888 patienter behandlade med hydroxiklorokin eller den närbesläktade medicinen klorokin, har högre dödsrisk jämfört med 81 144 patienter som inte fick någon av de två medicinerna.

Efterfrågan på hydroxiklorokin, en medicin som godkändes för flera årtionden sedan, ökade sedan Trump i april framhöll att hydroxiklorokin kunde vara ett förebyggande skydd mot coronaviruset.

Bestörta experter

Experter har varnat för att ta till sig Trumps budskap. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA sade sig den 24 april känna till "rapporter om allvarliga problem med hjärtrytm" hos covid-19-patienter som fått hydroxiklorokin och klorokin.

ANNONS

Den 18 maj berättade den 73-årige Trump att han utan att vara smittad av coronaviruset äter en tablett dagligen av hydroxiklorokin. Enligt honom finns det god chans att malariamedicinen har förebyggande effekt. Hans besked väckte kritik bland experter världen över.

Egen huskur

Trump lutade sig mot en positiv rapport om förtjänsterna med hydroxiklorokin mot coronavirus, men efterföljande studier har kommit till slutsatsen att medicinen inte hjälper i det här sammanhanget.

Forskarna bakom studien i The Lancet kan inte bekräfta att medicinen är till någon nytta för patienter med covid-19. De föreslår att behandlingar inte ska användas innan det finns resultat från kliniska tester som bekräftar att hydroxiklorokin och klorokin är säkra och effektiva för coronapatienter.

Förutom hydroxiklorokin tar Trump enligt egen utsago antibiotika och zinktabletter i förebyggande syfte. Han har sagt att kuren ska avslutas i dagarna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS