McCain: Putin större hot än IS

ANNONS
|

Republikanen McCain, en av president Donald Trumps mest frispråkiga kritiker inom det egna partiet, säger att Rysslands påstådda inblandning i olika val är en fara för demokratin.

- Jag tror att han (Putin) är det främsta och största hotet, mer än IS, säger han till australiska ABC.

- Jag tror att IS kan göra fruktansvärda saker... men det är ryssarna som försöker, som försökte förstöra demokratins själva grund, genom att ändra resultatet i ett amerikanskt val.

ANNONS

- Jag har inte sett några bevis på att de har lyckats men de har försökt och de försöker fortfarande. De försökte just påverka resultatet i det franska valet.

Han säger också att Donald Trump gör honom "nervös".

McCains kommentarer kom samtidigt som Trumps stab besväras av kontroverser kring dess relationer med Moskva. Enligt amerikanska underrättelseorgan försökte Ryssland påverka valet i november till Trumps fördel.

Under helgen kom uppgifter om att president Trumps svärson Jared Kushner i samtal med Rysslands USA-ambassadör ha föreslagit en hemlig, säker kommunikationskanal mellan Trumps övergångsstab och Kreml.

McCain, som är på besök i Australien, säger att han inte gillar de färska uppgifterna.

- Jag tror inte att det är standardförfarande inför en presidentinstallation i USA, av någon som inte har en offentlig titel, säger han.

TT-AFP

Fakta: Trumpkampanjen och Ryssland

Uppgifterna om Jared Kushners föreslag till en hemlig, säker kommunikationskanal mellan Trumps övergångsstab och Kreml, är de senaste i raden om Rysslands eventuella inblandning i USA:s presidentval 2016, och kontakterna mellan Trumpkampanjen och Moskva.

Moskva har hela tiden förnekat påståendena, och Trump nekat till all samverkan.

Förutom Jared Kushner ingår även Michael Flynn i FBI:s utredning, liksom den tidigare kampanjledaren Paul Manafort, kampanjrådgivaren Carter Page och Roger Stone, Trumps tidigare rådgivare.

Frågan om Trumpkampanjens kontakter med Ryssland är delikat av flera skäl. USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för deras inblandning i fjolårets valrörelse och många undrar om det var till presidentens fördel. I nuläget pågår flera utredningar.

ANNONS