Gator i Syrien desinficeras för att stoppa spridningen av coronaviruset. Arkivbild.
Gator i Syrien desinficeras för att stoppa spridningen av coronaviruset. Arkivbild. Bild: Baderkhan Ahmad/AP/TT

Matpriserna i krigsdrabbat Syrien skenar

ANNONS

FN:s livsmedelsorgan World Food Programme (WFP) har varnat för att över nio miljoner syrier kan komma att drabbas av akut matbrist som en följd av coronakrisen.

Pandemin har förvärrat situationen för befolkningen i det krigshärjade landet ytterligare. En kombination av dålig ekonomi, finanskris i grannlandet Libanon och coronaåtgärder har gjort att livsmedelspriserna stigit kraftigt det senaste året. FN beräknar att mat är 20 gånger dyrare nu jämfört med före kriget.

"Familjer i Syrien har redan genomlidit mer än de klarar av, de har uttömt sina besparingar och har ofta flytt från sina hem och möter nu en nedåtgående spiral mot fattigdom och hunger", säger Corinne Fleischer, WFP:s Syrienchef i ett pressmeddelande.

ANNONS

"De börjar få slut på alternativ", säger hon vidare.

Den 30 juni hålls den fjärde givarkonferensen för Syriens och dess grannländers framtid ledd av EU och FN. I år äger dock konferensen rum online på grund av coronapandemin.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS