Massiv militär uppvisning i Moskva

ANNONS
|

Texten börjar under tv-inslaget

Den största militärparaden är den på Röda torget i Moskva. Denna har blivit ett årligt återkommande inslag den 9 maj, något som Rysslandskännare följer med stort intresse världen över.

– Det är inte första gången utan det är en återkommande tradition. Under 70-årsjubileet var det dryga 16 000 soldater av olika slag som deltog. I år var det "bara" runt 10 000, så den var lite mindre i år, sägerGudrun Persson, Rysslandsforskare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till GP.

Fler kvinnor i paraden

Persson noterade tre skillnader gentemot tidigare 9 maj-parader på Röda torget.

– För det första så ställdes flyguppvisningen in på grund av dåligt väder.

ANNONS

Hur ser du på det?

– Nånstans kan jag tycka att det är ett sundhetstecken att man ställer in den när man ser att väderförhållandena inte tillåter det man planerat. Man tar alltså inga risker där, förtydligar Gudrun Persson.

För det andra så noterade honatt det var ett betydligt större inslag av kvinnor än vad det brukar vara i paraden. Dessa var uppställda i två olika sektioner.

– Det vardels kvinnor från militäruniversitetet men också från sambandsenheterna. Det är alltså sådana som arbetarmed kommunikation och signalering. Det brukarinte vara så många kvinnor som deltar i paraden så det reagerade jag på.

Unga armén visades upp

Den tredje skillnaden FOI:s Rysslandsforskare registrerade sett till tidigare år var att det var fler unga som deltogi paraden. Dessa tillhör Rysslands nyskapade Junarmija, Ungdomsarmén.

– Den ryska staten har skapat denna organisation som är inriktad på den unga uppväxande delen av befolkningen. Den inrättades i september förra året. Jag funderade för mig självinnan paraden om de skulle få vara med och det fick de uppenbarligen, berättar Gudrun Persson.

I Junarmija fostras ryska barni patriotism och militära övningar. Barnen får lära sig att hantera vapen, studerar fallskärmshoppning och tränakampsport.

– Hur många som anslutit sig så här långt är oklart.Sistjag tittade på deras hemsida låg den officiella siffran på 94000deltagare, men den ökar hela tiden. För tre veckor sedan låg den på 56000.Ökningen lär fortsätta, specielltom man visar att deltagarna får gå på Röda torget den 9 maj. Det ökar säkerligen benägenheten att ansluta sig, menar Persson.

ANNONS

Hur tolkar du dessa förändringar som du noterat?

– Det ökade inslaget av kvinnor och deltagandet av många utbildningsanstalter ger ett lite mildare intryck än paraderna vi sett tidigare.

Ryssland visar sin styrka och värdighet

Generellt sett menar hon att Segerdagen den 9 maj blivit ett otroligt viktigt datum för den ryska politiska ledningen.

– Det har blivit ett väldigt viktigt inslag i historieskrivningen som hela den ryska befolkningen samlas kring. Syftet äratt visa upp styrka och värdighet, både internt och för omvärlden, förklarar Gudrun Persson.

Hon menar dessutom att man ser en tydlig förändring i vad som visas upp. Man ser ett skifte jämfört med den post-Sovjetiska försiktigheten.

– De senaste fem, sjuåren har det militärtekniska inslaget med luftvärn och kärnvapenbärare blivit allt viktigare och synligare.På 90-talet tonade man ner det. Då ville man inte göra det bombastiska intrycket som förknippades medSovjettiden, men nu har det återigen blivit viktigt att visa dessa drag.

9 maj är dessutom en regelrätt helgdag. Civila ryssar är alltså lediga och brukar uppmärksamma offren från andra världskriget.

– Nästan samtliga familjer förlorade nån i kriget. Man brukar åka ut till gravarna och minnas familjemedlemmar man förlorade då.

Statsstyrt sörjande

Ytterligare ett relativt nytt inslag den 9 maj är"De odödligas regemente". Det har dykt upp de senaste två, tre åren, menar FOI:s forskare, Gudrun Persson.

ANNONS

– Då är vanliga civila människor ute och går i Moskva i organiserad form. Det handlar också om att man ska minnas och hylla sina bortgångna släktingar. Då går man med bilder på sina släktingar i famnen. Så därhar det alltsåtillkommit ett civilt moment.

Hur stor uppslutning är det kring det?

Första gången sa man att det var 450 000 personer som var ute och gick. Det är ganska mycket, men även dettaär alltså organiserat av den politiska ledningen.Syftet är att visa att det inte bara är militärer som visar upp sigden 9 maj, utan även civila kan vara ute och manifestera på det här sättet i organiserad form.

Det handlar alltså om propaganda?

– Ja, alltså, propaganda är ett knepigt ord, men det är statsstyrt sörjande.

I ett bredare perspektiv handlar 9 majom det ryska nationsbyggandet och identitetssökandet. Det här är en process som pågått under hela tiden sedan Sovjetunionen föll samman och den ryska federationen skapades.

– Vad är den ryska federationen?Vad handlar vi om? Det har Putin talat om i flera år. Man vill hitta nåt att samla nationen kring och i det nationsbyggandet har 9 maj intagit en särställning. Där kan man visa grunderna i den bild man vill skapa av ryssar:den starka staten, den starke ledaren, de starka väpnade styrkorna och den starka ortodoxa kyrkan.

ANNONS
ANNONS