Pakistans oppositionsledare och tidigare cricketstjärnan Imran Khan spås leda sitt parti PTI till vinst i valet i Pakistan. Han har profilerat sig som en anti-korruptionspolitiker och var delaktig i den process som gjorde att premiärministern ställdes inför rätta för fiffel. Arkivbild.
Pakistans oppositionsledare och tidigare cricketstjärnan Imran Khan spås leda sitt parti PTI till vinst i valet i Pakistan. Han har profilerat sig som en anti-korruptionspolitiker och var delaktig i den process som gjorde att premiärministern ställdes inför rätta för fiffel. Arkivbild.

Maktskifte troligt när Pakistan går till val

En korruptionsdömd före detta premiärminister, en tidigare cricketstjärna och en oprövad politisk kronprins. Lägg till det svåra problem med religiöst våld och en allt starkare militär. Onsdagens val i kärnvapenstaten Pakistan lär bli som inget annat.

ANNONS
|

Valmötena är fullsmockade och högljudda och vägarna i huvudstaden Islamabad kantade av valaffischer när Pakistan, ett av världens folkrikaste muslimska länder, närmar sig valdagen. Här rör politik upp starka känslor.

- Vi tycker om att visa vad vi tycker, vare sig det handlar om cricket eller politik. Känslorna kan till och med splittra familjer, säger den pakistanska journalisten Raja Faisal till TT över telefon från tidningen Express Tribunes kontor i Islamabad.

ANNONS

Den gångna mandatperioden har kantats av terrordåd. Det senaste, mot ett valmöte, blev ett av de blodigaste i landets historia med nära 150 dödsoffer. Ändå spår Raja Faisal att en annan fråga blir avgörande i parlamentsvalet: Den omfattande korruptionen.

- Det pakistanska folket har fått nog av korruptionen och därför vänder de nu ryggen till regeringspartiet.

Tre spelare

Kampen om makten står mellan tre partier: PTI, som leds av den tidigare cricketstjärnan Imran Kahn, regeringspartiet PML-N, som tills nyligen leddes av Nawaz Sharif men numera av hans bror, samt PPP, frontat av Bilawal Bhutto Zardari, Benazir Bhuttos son.

PML-N:s Nawaz Sharif dömdes bara veckor före valet för korruption. Redan 2017 avsatte högsta domstolen honom från premiärministerposten. Anhängarna befarar att korruptionsskandalen ska påverka regeringspartiets chanser i valet, men i opinionsundersökningar är det jämt mellan PML-N och cricketstjärnans parti PTI.

- Att Nawaz Sharif sätts i fängelse kan i ett land som Pakistan snarare skapa någon slags revanschkänsla, säger Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

ANNONS

Regeringen har också åstadkommit en del under sina år vid makten. Den ekonomiska tillväxten har varit god, utländska investeringar har strömmat in och man har gjort försök att hantera den politiskt pressande frågan om extremistgrupperna. Samtidigt har man inte lyckats få stopp på USA:s drönarattacker, vilket gjort samtal med talibanerna svårt.

Maktskifte troligt

Trots det jämna opinionsläget spår många ett maktskifte. Den gamle nationalhjälten Imran Kahn tros kunna locka den stora och viktiga unga väljarskaran. Han har också profilerat sig som en korruptionsbekämpare och hans parti är det enda som inte drabbats av kraftiga korruptionsanklagelser.

- Det är mycket som tyder på att han kan gå framåt på grund av det, säger Sten Widmalm.

Journalisten Raja Faisal håller med.

- Många tror på honom för att han lovar ordning och reda, säger han.

Men PTI lär inte få majoritet utan måste bilda koalition med ett annat parti och då ligger Bhutto-dynastins PPP nära till hands, spår Faisal. PPP ligger i mätningar efter de båda andra partierna och dess ledare, en rik politisk kronprins, är politiskt oprövad. Men han skulle kunna plocka röster på att han är ung och symboliserar det nya, moderna Pakistan.

ANNONS

Flera ödesfrågor

Landet står inför en rad ödesfrågor som den nya ledaren måste hantera. Förutom det religiösa våldet också relationen med Indien i den infekterade frågan om gränsområdet Kashmir, till exempel. Men i de stora politiska frågorna skiljer sig de olika partierna inte åt särskilt mycket. De har inga tydliga partiprogram och det är svårt att placera in dem på en skala från höger till vänster, enligt Sten Widmalm. Med militärens framträdande roll, som stärkts sedan förra valet, är det till och med tveksamt om den nya ledaren får så mycket reell makt.

- På ytan ser det ut som att demokratin fördjupas, men i verkligheten styrs landet i väldigt stor utsträckning av militären. De civila krafterna får bestämma över den lilla bit som blir över, säger han.

TT

Bakgrund: Partierna i parlamentsvalet

I valet i Pakistan den 25 juli står alla de 342 platserna i nationalförsamlingen på spel. Det finns ett stort antal småpartier men maktkampen kommer sannolikt att stå mellan de tre stora:

Muslimska förbundet (PML): Konservativt parti som ledde självständighetsrörelsen och står militären nära. Förhållandevis USA-vänligt. Har flera gånger splittrats, den största fraktionen är PML-N som vann det förra valet 2013. PML-N leddes av Nawaz Sharif, som i och med valsegern blev premiärminister. Han tvingades dock att avgå förra sommaren efter korruptionsanklagelser som kommit fram i Panamadokumenten och dömdes till fängelse i början av juli i år. Partiet leds nu av hans bror, Shehbaz Sharif. Symbol: tiger.

Lätt vänsterinriktade Pakistanska folkpartiet (PPP): Ursprungligen ett socialistiskt och nationalistiskt parti som har rört sig mot den politiska mitten. Grundades på 1960-talet av Zulfikar Ali Bhutto. När denne avrättades tog dottern Benazir Bhutto över. Hon mördades under valkampanjen 2007 och nu är hennes och expresident Asif Ali Zardaris son Bilawal Bhutto Zardari ordförande. Han var för ung för att kandidera till parlamentet vid det förra valet men ställer upp i år, 29 år gammal. Symbol: pilbåge.

Pakistans rörelse för rättvisa (PTI): Brukar beskrivas som en sociopolitisk rörelse, ett mittenparti som kämpar mot korruption och vill se utbildningsmöjligheter för alla. Viss populistisk framtoning, lockar många unga. Grundaren och ledare Imran Khan har varit starkt kritisk mot USA och dess drönarkrigföring. Symbol: cricketslagträ.

Fakta: Extremistiska partier

Inget av de tre största partierna i Pakistan är religiöst extremistiskt, men inget av dem är heller sekulärt, utan de står alla bakom landets sharialagar.

De partier som står för en mer sekulär syn blir hårt angripna i Pakistan. Senast i raden att få sätta livet till var det sekulära Nationella Awamipartiets ledare Haroon Bilour, vars valmöte i staden Peshawar i början av juli råkade ut för en självmordsattack.

De religiöst extremistiska partierna har haft ett relativt litet väljarstöd, men i årets val ser det ut som att de mobiliserar starkare än inför valet 2013. Denna falang företräder en syn som innebär att gå från demokrati till teokrati, det vill säga ett system där islams lagar utgör grunden för lagstiftningen och domstolarna.

ANNONS