Maktskifte i Norge – Solberg erkänner sig besegrad

Klockan 21 stängde vallokalerna i Norge. Klockan 23 ringde statsminister Erna Solberg Arbeiderpartiets partiledare Jonas Gahr Støre och gratulerade till segern – på tisdagen börjar han arbeta för att bilda sin ”drömregering”. Nu står grannlandet i väst inför ett maktskifte för första gången på åtta år.

ANNONS
|

Arbeiderpartiets partiledare Jonas Gahr Støre ser ut att bli Norges nya statsminister.

– Vi har väntat, vi har hoppats och vi har arbetat hårt. Och nu kan vi äntligen säga: Vi klarade det, jublade han på valvakan.

Med 99,7 procent av rösterna räknade får Arbeiderpartiet (AP), Sosialistisk Venstreparti (SV) och Senterpartiet (Sp) tillsammans 89 av 169 mandat i stortinget och där med egen majoritet.

På tisdagen inleds samtalen med de andra två partierna för att bilda det som Gahr Støre tidigare har kallat sin "drømmeregjering" – drömregering.

– Jag börjar med att prata med dem en och en. Sedan kan vi lägga grunden för det som kan bli samtal om en regering, säger Gahr Støre till NRK.

ANNONS

– Vi tar det i storleksordning, först Sp och sedan SV.

På frågan om när en ny regering kan vara klar svarar han att det kan vara naturligt att sikta på oktober när statsbudgeten ska läggas fram, men att det får ta den tid det tar.

– Andra länder lägger mycket tid på regeringsbildning, vi brukar vara snabbare i Norge, säger Gahr Støre.

Tillsammans med Rødt (R) och Miljøpartiet De Grønne (MDG) får de fem partierna 100 mandat i Stortinget, vilket innebär en klar majoritet för vänstersidan.

– Det är en lättnad och en stor glädje. Prognosen visar att det finns grund för en ny rödgrön regering. Vi kommer att prioritera att använda pengarna till att förbättra vanliga människors liv, säger Hadis Tajik, Arbeiderpartiets vice ordförande, till TT.

Gahr Støre kostade på sig att hylla sina företrädare Erna Solberg i sitt segertal på Arbeiderpartiets valvaka.

– Hon har lett landet tryggt genom flera kriser. Hon har tagit initiativ internationellt. Hon är en kunnig politiker, sa han enligt Verdens Gang.

Solberg gratulerar Støre

Enligt Verdens Gang har statsminister Erna Solberg erkänt sig besegrad. VG skriver att Solberg ringt Jonas Gahr Støre, i vad som beskrivs som ett kort samtal, och gratulerat till segern samt att hon insett att valet var förlorat.

ANNONS

Även statsminister Stefan Löfven har gratulerat den tillträdande statsministern. På Twitter skriver Löfven att han ”är glad över att kunna gratulera min vän Jonas Gahr Støre till valframgången.” Vidare nämner den svenska statsministern att Norge är ett av Sveriges närmsta samarbetsländer, samt att han ser fram emot att fortsätta det gemensamma arbetet ”för starka samhällen som tar ansvar för klimatet.”

Åtta år med Erna Solberg

Sedan åtta år tillbaka har Norge styrts av en högerregering under ledning av Høyres (H) partiledare Erna Solberg. Mycket ska hända om hennes tid vid makten inte får sitt slut när rösterna räknats klart.

– Det är dags för förändring. Erna har gjort det bra men nu får vi se hur det blir. Så jag röstar på ett annat parti i år än förra gången, säger Tom Podkowinsky, som stod först i kön vid Drammenshallen under måndagsmorgonen.

Men även om Erna Solberg inte får fortsätta som statsminister blir hon med all sannolikhet den första politikern i Norge på över 100 år som valts till Stortinget hela nio gånger.

I NRK:s sammanvägning av opinionsundersökningar inför valet fick AP 24,7 procent av rösterna, vilket är 2,7 procentenheter lägre än valresultatet för fyra år sedan och 6,1 procentenheter lägre än 2013. Det faktiska valresultatet ser ut att bli ett par procentenheter högre än vad opinionsundersökningarna förutspådde.

ANNONS

Flera partier står och balanserar vid spärrgränsen vid fyra procent: Rødt (4,69 procent), Venstre (4,48 procent), Miljøpartiet De Grønne (3,84 procent) och Kristelig Folkeparti (3,81 procent). Partier under fyra procent åker inte ur stortinget, men får inte vara med och dela på de 19 utjämningsmandaten.

Sker i skuggan av corona

Coronapandemin har ännu inte klingat av i Norge där antalet smittade har ökat till rekordsiffror under de senaste veckorna.

Norge har nu den högsta smittspridningen per 100 000 invånare i Norden, och den norska valmyndigheten har därför vidtagit flera åtgärder för att valet inte ska hotas.

Under lång tid har norrmännen uppmanats att förhandsrösta, bland annat genom personliga sms, och för första gången erbjuds även drive through-röstning där väljare som sitter i karantän eller är oroliga över att bli smittade kan rösta genom vindrutan på sin bil.

Detta har lett till att fler än 1,6 miljoner norrmän, motsvarande över 40 procent av alla röstberättigade i landet, redan lagt sin röst, och den preliminära valprognosen som kommer i samband med att vallokalerna stänger vid 21 på måndagskvällen tros därför vara osedvanligt rättvisande.

Preliminär valprognos

Arbeiderpartiet: 26,4 procent, 48 mandat

Høyre: 20,5 procent, 37 mandat

Senterpartiet: 13,6 procent, 27 mandat

Fremskrittspartiet: 11,7 procent, 22 mandat

Sosialistisk Venstreparti: 7,5 procent, 13 mandat

Rødt: 4,7 procent, 8 mandat

Venstre: 4,5 procent, 7 mandat

Miljøpartiet De Grønne: 3,8 procent, 3 mandat

Kristelig Folkeparti: 3,8 procent, 3 mandat

Pasientfokus: 0,2 procent, 1 mandat

Källa: Norske valgdirektoratet

Fakta om valet i Norge

Norges motsvarighet till Riksdagen heter Stortinget och består av 169 ledamöter. Således krävs minst 85 mandat för att ett block ska få egen majoritet.

150 av platserna fördelas efter fasta mandat mellan de 19 valdistrikten. Därtill kommer 19 utjämningsmandat där mandatfördelningen istället sker med det som kallas den jämkade uddatalsmetoden, på samma sätt som i Sverige.

Valdistrikten är desamma som de 19 fylkena (länen) som fanns före regionreformen 2020 i Norge och de fasta mandatens fördelning mellan valkretsarna beräknas utifrån folkmängd.

Källa: Norske valgdirektoratet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS