Makten i Berlin tar emot Löfven

ANNONS
|

Statsminister Löfven (S) tas emot med full prakt och ceremoniell högtid när han landar på sitt första officiella besök i Berlin på onsdagen. Men de realpolitiska skjortärmarna rullas omedelbart upp då han inleder sitt korta besök med ett lunchmöte med förbundskansler Merkel och den innersta cirkeln.

Ny attityd

De senaste veckorna har Berlin varit högkvarter för Tysklands förstärkta roll i det utrikespolitiska spelet. Merkel själv har varit på resande fot de senaste veckorna för att finna en lösning i krisen med Ryssland. Hon hade bland annat ett intensivt möte med president Barack Obama inför förhandlingarna i Vitrysslands huvudstad Minsk om Ukrainas framtid.

ANNONS

Nattmanglingen i Minsk, där hon och Frankrikes president Francois Hollande förde Europas talan, ledde fram till ett skört avtal om vapenvila med Rysslands president Vladimir Putin och de inblandade parterna.

Tyska bedömare var förvånade över Merkels nya och engagerade sätt att driva utrikespolitik.

Ukrainakrisen har förändrat tysk politik och den har även förändrat Merkel. Den tyska ledaren brukade huka inför tuffa beslut. Nu har hon handlat på ett sätt som hon skulle ha undvikit förr, skriver den inflytelserika tidskriften Der Spiegel.

Just Ukrainakrisen lär bli huvudämne i samtalen mellan Löfven och Merkel - det är avgörande för Tyskland att EU samlar sig i en gemensam hållning för de många länder som gränsar mot Ryssland.

Hopp om stöd

I gengäld hoppas den svenska regeringen på viktigt tyskt stöd i försöken att få den mäktiga positionen i FN:s säkerhetsråd som Sverige kandiderar till.

Men mötena med Merkel och vicekanslern, den socialdemokratiske Sigmar Gabriel, senare på eftermiddagen väntas också beröra Greklands ekonomiska kris och den hårda tyska hållningen i förhandlingarna med Syrizaregeringen i Aten. Löfvens röst kan då bli ytterligare ett inlägg i den debatt som pågår i Tyskland om huruvida makthavarna i Berlin är för stränga i sina krav på Grekland.

ANNONS