Macrons pensionsreform drivs igenom utan stöd

Pensionsreformen som Frankrikes president Emmanuel Macron har föreslagit drivs igenom utan stöd. Tusentals människor har gett sig ut på gatorna för att demonstrera – och polisen har svarat med vattenkanoner och tårgas. Hittills har över 217 personer gripits av polis.

ANNONS
LocationFrankrike||

Tusentals människor har samlats på gatorna i Paris efter att Frankrikes president Emmanuel Macron tvingat igenom en ny pensionslag utan parlamentariskt stöd. Det är en lag som stora delar av befolkningen har varit emot.

Den franska tidningen Le Parisien rapporterar att uppemot 6 000 personer samlades på Place de la Concorde i Paris, ett stort torg i centrum, strax efter att premiärministern Elisabeth Brone meddelat att man inte skulle gå vidare med röstningen.

Oppositionen började bua redan inne på nationalförsamlingen.

– Vi kan inte äventyra vår framtida pension, sa Elisabeth Borne till kammaren enligt RFI.

Över 217 personer gripna

Polisen har använt sig av tårgas och vattenkanoner för att upplösa demonstrationerna vid torget. Men människorna har i stället tagit sig till närliggande gator och tänt eld på saker, bland annat sopor som har legat ute på gatorna.

ANNONS

Enligt flera franska tidningar ska protester ha brutit ut i flera andra städer, däribland i Marseille, Lyon, Dijon och Nantes.

Hittills har över 217 personer gripits av polis i Paris, och det är en siffra som kan komma att öka under kvällen, enligt tidningen Le Figaro.

Vill höja pensionsåldern

Frankrikes president Emmanuel Macron har under flera år försökt få igenom ett lagförslag för en pensionsreform, som bland annat omfattat att höja pensionsåldern från 62 till 64 år.

På torsdagen röstade det franska parlamentets överhus för det nya lagförslaget, men det var inte helt säkert att Macron skulle få det stöd som krävdes från nationalförsamlingen för att det skulle gå att få igenom.

Nationalförsamlingen skulle hålla en debatt om reformen klockan 15, men innan det meddelade regeringen att det inte skulle bli några fler samtal. I stället valde de att driva igenom lagförslaget utan parlamentariskt stöd.

Ledamöternas enda alternativ för att kunna stoppa lagförslaget var att inom 24 timmar utfärda en misstroendeomröstning och försöka fälla hela regeringen.

Det dröjde inte länge efter beslutet förrän den franska högeroppositionen meddelade att de väcker misstroende mot Emmanuel Macrons regering, meddelar Nationell samlings partiledare Marine Le Pen enligt AFP.

Så funkar pensioner i Frankrike

Den allmänna pensionsåldern i Frankrike är 62, men man behöver också ha arbetat i 42 år för att få full pension.

Det finns tre grundsystem och sedan obligatoriska tilläggsplaner med poängsystem som ser olika ut beroende på bransch och avtal. Det finns 42 olika pensionsplaner.

Den genomsnittlige fransmannen går i pension vid 62 år och fyra månaders ålder, enligt siffror från 2020 (i Sverige är det drygt 64 år). Skillnaderna är dock stora mellan olika upplägg. Snittpensionen ligger på motsvarande 15 700 kronor (2020).

Inom offentlig sektor finns vissa avtal som sticker ut. Omkring 40 000 människor som jobbar inom kollektivtrafiken i Paris har till exempel rätt att gå i pension från 52 års ålder.

Den sittande regeringen ville till en början höja pensionsåldern till 65, men har sedan gått ned till 64. Höjningen ska ske gradvis fram till 2030. Den vill också tidigarelägga en ettårig höjning av antalet år man behöver arbeta för full pension. Garantipensionen ska höjas och antalet planer ska bli färre.

Det var den långvarige presidenten François Mitterrand (Socialistpartiet) som sänkte pensionsåldern från 65 till 60 år 1982. Högerpresidenten Jacques Chirac ville 1995 införa ett universellt system, men möttes av jätteprotester och drog senare tillbaka det. Stora protester mötte också förslag från Nicolas Sarkozy 2010, men då drevs en tvåårig höjning av pensionsåldern ändå igenom.

Källa: TT

LÄS MER:Avgörande om Macrons pensionsreform nära

LÄS MER:Sopbergen växer i protesternas Paris

LÄS MER:Färre demonstranter än väntat i Frankrike

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS