Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild. Bild: Jean-Francois Badias/AP/TT

Macron delar inte Bidens bild av folkmord

USA:s president anklagar Putin för att begå folkmord i Ukraina. Den bilden delas inte av regeringarna i Frankrike och Norge.
– Jag skulle vara försiktig med sådana termer, säger Emmanuel Macron.

ANNONS

Det var i ett tal i Iowa på tisdagen som Joe Biden gick längre än han tidigare gjort i sitt fördömande av Rysslands president Vladimir Putin, och anklagade honom för att begå folkmord i Ukraina.

– Ekonomin i hemmet, eller er möjlighet att fylla på tanken på bilen, inget av det ska hänga på huruvida en diktator förklarar krig och begår folkmord ett halv jordklot bort, sade presidenten i talet.

Ställer sig inte bakom

Hans kollega i Frankrike, president Emmanuel Macron, vill inte gå så långt.

– Jag skulle vara försiktig med sådana termer eftersom de här två folken (Ryssland och Ukraina) är bröder, säger han till France 2.

ANNONS

Det var oklart om uttalandet var spontant eller om det stod i presidentens manus, men Biden bekräftade senare ordvalet.

– Ja, jag kallar det folkmord, sade han till journalister.

– Det har blivit tydligare och tydligare att Putin helt enkelt försöker att utradera idén om att ens kunna vara en ukrainare, säger Biden enligt AFP.

Välkomnades av Zelenskyj

Bidens ställningstagande applåderades av Volodymyr Zelenskyj på Twitter.

"Att kalla saker för deras riktiga namn är grundläggande för att stå upp mot ondska", skrev Zelenskyj och påminde om att Ukraina behöver mer tunga vapen.

Föga förvånande delas den synen inte av Ryssland.

– Vi avvisar helt den beskrivningen och anser det som helt oacceptabelt att försöka förvränga situationen så här, i synnerhet som det kommer från presidenten i USA, ett land som i modern historia har begått välkända ogärningar, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Fakta: Krigsförbrytelser

Krigsförbrytelser delas in i olika nivåer.

Krigsförbrytelser: Kallades tidigare folkrättsbrott och är ett samlingsnamn för brott mot den internationella humanitära rätten som begås i samband med krig. Det kan vara brott som våldtäkt, tortyr eller anfall riktade mot civila. Att en enda civil skjuts eller att en fånge misshandlas kan räknas som krigsförbrytelse.

Brott mot mänskligheten: Om krigsförbrytelser görs på ett omfattande sätt eller är systematiskt riktat mot en grupp civila räknas det som brott mot mänskligheten.

Folkmord: Det som avgör om något är ett folkmord är syftet bakom krigsförbrytelserna, som att döda en person med syftet att förinta helt eller delvis en nationell, etnisk, rasmässigt bestämd, eller en religiös folkgrupp. Även tortyr eller våldtäkt kan utgöra folkmord.

Källa: Åklagarmyndigheten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS