Sognefjellet är ett känt köldhål i Norge. Bilden är från i juli förra året.
Sognefjellet är ett känt köldhål i Norge. Bilden är från i juli förra året. Bild: Torstein Nordal

Många minus och mycket nysnö i norska fjäll

ANNONS

Aldrig har en julinatt varit så kylslagen. Åtminstone på drygt 20 mätstationer har norska myndigheter inte någon gång tidigare uppmätt så låga temperaturer under denna sommarmånad som natten till den 4 juli.

En av mest anmärkningsvärda noteringarna var minus 7,2 grader Celsius vid Sognefjellshytta i nationalparken Jotunheimen i mellersta Norge, skriver väderorganet Meteorologisk institutt på Twitter.

I kombination med busväder på flera håll har det resulterat i scener som snarare signalerar vargavinter än högsommar. NRK publicerar bilder från skidområdet Folgefonna i sydvästra Norge, som på fredagen fick 35 centimeter nysnö.

"En smak av den höst som väntar", varnar Meteorologisk institutt.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS