Lyckad start på ny rymdresa – men ryssarna lämnar ISS

Strax före lunch på fredagen startade en ny bemannad resa till rymdstationen ISS från USA. Ryssland tänker lämna samarbetet. Men det är inte enda nedräkningen i rymdkapplöpningen.

ANNONS
|

Allt gick som planerat. Den franske astronauten Thomas Pesquet genomför sin andra rymdflygning till ISS. Starten skedde i mörker på planerad tid klockan 11:49 svensk tid från Kennedy Space Center i Florida. Ytterligare tre astronauter finns ombord: amerikanerna Megan McArthur och Shane Kimbrough samt japanen Aki Hoshide.

Den dyra, komplicerade och riskfyllda rymdfärjan pensionerades efter trettio år 2011. USA fick under nästan ett decennium förlita sig på Ryssland för att sända människor till och från rymden. Det tomrummet har ersatts av ett samarbete med entreprenören Elon Musk och hans företag SpaceX. Två lyckade bemannade flygningar har gjorts med bärraketen Falcon 9 och kapseln Dragon.

ANNONS

Nu sker ännu en start i en farkost med tryckvänliga dataskärmar i stället för instrument, reglage och knappar. Astronauterna är klädda i dräkter och hjälmar som för tanken till science fiction snarare än traditionella rymddräkter. Utrustningen är effektivare och hållbarare ekonomiskt och miljömässigt än de gamla systemen.

LÄS MER:Ny milstolpe på Mars – gyllene box skapar syre

Privat samverkan nyckel till rymden

Det manifesterar hur rymdprojekten numera görs i samarbete mellan staten och näringslivet. Nästa år är det 50 år sedan den senaste bemannade månresan. Nu planerar USA:s rymdflygsstyrelse Nasa att landsätta den första kvinnan och svarta personen på vår närmaste himlakropp tidigast om fyra år.

Även här får Elon Musk en nyckelroll. SpaceX har i hård konkurrens fått i uppdrag att ta fram en ny månlandare. Kontraktet är värt omkring 25 miljarder kronor. Utförandet skiljer sig från den insektsliknande ”Örnen” som bar människan ut på de historiska stegen 1969. Landaren har namnet Starship och beskrivs ha en ”rymlig kabin” för astronauterna och dubbla luftslussar som används vid månpromenader.

– Det här viktiga steget styr in mänskligheten mot hållbar månutforskning och vi siktar mot uppdrag längre ut i solsystemet, inklusive Mars, säger Kathy Lueders, Nasas chef för bemannade rymdresor, i ett uttalande.

Både i Nasas och Musks skisser finns en permanent bas på månen och en bemannad expedition till Mars. Både Kina, Förenade Arabemiraten och USA har nära fokus på den röda planeten. Amerikanska fordonet Perseverance sänder sedan i februari högupplösta bilder från ytan och en minihelikopter har flugit.

ANNONS
Marsrovern Perseverance och minihelikoptern Ingenuity på Mars yta.
Marsrovern Perseverance och minihelikoptern Ingenuity på Mars yta. Bild: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Nu meddelar Nasa att man lyckats omvandla koldioxid till syre på Mars. Det ska i en framtid kunna användas i bränsle och för att andas. Att kunna producera syre är troligen avgörande för längre vistelser och återresor.

– Det här är kritiskt första steg när det gäller att konvertera koldioxid till syre på Mars, säger Jim Reuter vid USA:s rymdstyrelse enligt ett pressmeddelande.

Mars atmosfär är syresatt, men bara drygt 0,1 procent. Det ska jämföras med 21 procent på jorden. Atmosfären består däremot av 96 procent av koldioxid.

LÄS MER:Nasa: Lyckad första flygning på Mars

En paradox i rymden

En paradox i rymden är att spänning råder mellan väst och öst på jorden, men den internationella gemenskapen fungerar alldeles utmärkt i tyngdlöshet på ISS. Men nu tänker ryssarna bygga en egen rymdstation som kan vara klar om tio år förutsatt att president Vladimir Putin ger klarsignal.

Det säger chefen för den ryska rymdorganisation Roscosmos Dmitry Rogozin.

– Om vi 2030, i enlighet med våra planer, kan sätta den i omloppsbana, kommer det att bli ett kolossalt genombrott, säger han enligt nyhetsbyrån Interfax.

Den ryska vice premiärministern Yuri Borisov uppgav i helgen att Moskva kommer att meddela sina partner att man tänker lämna ISS-projektet från 2025. Det enda som säkert kan sägas om utvecklingen då är att Vladimir Putin har möjlighet att sitta kvar som president om han vill och har hälsan.

ANNONS

LÄS MER: Detta har hänt i rymden efter 60 år

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS