Demonstranter protesterar i närheten av Vita huset i Washington DC på torsdagskvällen.
Demonstranter protesterar i närheten av Vita huset i Washington DC på torsdagskvällen. Bild: Evan Vucci/AP/TT

Lugna men kraftfulla USA-protester fortsätter

För tionde dagen i rad har stora skaror demonstranter samlats i USA för att protestera mot rasism och polisövervåld. Protesterna har alltmer tagit formen av en organiserad rörelse – och nu hoppas aktivister att den ska tvinga fram verklig förändring.

ANNONS

Städer som Washington och Los Angeles har dragit tillbaka sina nattliga utegångsförbud, som infördes för att stävja de tidigare bitvis våldsamma protesterna, och demonstranterna har under torsdagskvällen dröjt sig kvar ute på gatorna i fredliga protester.

Demonstrationer har även hållits i en rad andra städer, däribland Denver, Detroit och New York. Det gick till största del lugnt till, till skillnad från de första nätterna då butiker plundrades och sammandrabbningar uppstod mellan demonstranter och polis.

Den förändrade stämningen speglar beslutsamheten hos många demonstranter och aktivister att försöka kanalisera ilskan över Floyds död i en organiserad rörelse, med krav på bland annat reformer av landets rättssystem.

ANNONS

– Vi står inför ett historiskt skifte, och en dag kommer jag ha ett barn och han eller hon eller hen kommer att fråga mig vad jag gjorde under 2020 års revolt, under den amerikanska våren, säger skådespelaren och författaren Nana Mensah från Brooklyn i New York till nyhetsbyrån Reuters.

Demonstranter gripna

I New York råder det dock fortfarande utegångsförbud efter klockan 20 och polisen började under kvällen gripa demonstranter som dröjde sig kvar ute på centrala Manhattan, efter en dag med främst lugna protester i staden, rapporterar CNN.

Men en film på polisvåld i Buffalo väcker ny ilska. I klippet syns hur en 75-årig går fram till kravallutrustade poliser, varpå en av dem knuffar till honom med sin batong och en annan med sin hand. Han faller till marken och börjar blöda ymnigt från ett av sina öron.

Lokala medier rapporterar att hans tillstånd är stabilt. De två poliserna har tagits ur tjänst och en utredning har inletts av händelsen.

Minnestund

Samtidigt säger USA:s justitieminister William Barr att utländska intressen och vänsterextremister kopplade till rörelsen Antifa har försökt att utnyttja demonstrationerna. Liknande beskyllningar har president Donald Trump tidigare uttryckt. I onsdags greps emellertid tre högerextremister, misstänkta för att ha uppviglat till våld vid demonstrationer i Las Vegas.

ANNONS

Det mesta av våldet ska dock ha uppstått spontant, och inte ha kommit från organiserade extremister, enligt ett dokument från landets myndighet för inrikessäkerhet som nyhetsbyrån Reuters har tagit del av.

Under torsdagen hedrades George Floyd – vars död vid ett polisingripande i förra veckan utlöste protesterna – vid en minnesstund i Minneapolis. Ceremonin var den första av totalt tre som kommer att hållas under veckan och var endast öppen för ett par hundra inbjudna.

Förutom familjemedlemmar deltog bland andra senatorn Amy Klobuchar, Minneapolis borgmästare Jacob Frey och medborgarrättsaktivisten Jesse Jackson. Deltagarna hedrade George Floyd med en åtta minuter och 46 sekunder lång tystnad – lika länge som polismannen Derek Chauvin tryckte sitt knä mot Floyds nacke.

– Vi kommer inte att sluta. Vi kommer att fortsätta tills hela rättssystemet har förändras, sade människorättsaktivisten och baptistpastorn Al Sharpton i ett tal.

Massiv rörelse

En minnestund för Floyd hölls även i New York, där tusentals slöt upp, bland dem Floyds bror Terrence.

Demonstrationerna efter Floyds död är de kanske mest massiva i sitt slag sedan protesterna efter mordet på Martin Luther King 1968. Den 80-årige demokraten och kongressledamoten John Lewis, som tågade tillsammans med Martin Luther King, uttrycker likt Al Sharpton hopp om att den nyväckta rörelsen kan breda väg för verklig förändring.

ANNONS

De pågående protesterna känns "så mycket större och allomfattande", säger han i en intervju med nyhetsprogrammet "CBS This morning".

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS