Ljudsyndare jagas på franska gator

Efter vägarnas fartkameror, testas nu ljudradar i Frankrike. Målet är att sänka bullernivån i samhället.
– I framtiden ska man automatiskt kunna bötfälla högljudda fordon, säger ingenjören Fanny Mietlicki som arbetar med nya bullerkameran Meduse.

ANNONS

I Frankrike testas nu Meduse, en kamera som mäter fordons ljudemissioner och fotograferar deras registreringsskyltar. Ljudradarn består bland annat av fyra olika mikrofoner som kan söka varifrån ljudet kommer.

– Oljud är vårt moderna samhälles gift. Det innebär en stor hälsorisk eftersom det kan öka människors stress och orsaka allvarliga hälsoskador, säger Fanny Mietlicki, chef på offentliga miljöorganisationen Bruitparif.

Sedan 2004 är organisationen specialiserad på forskning och teknisk utveckling mot buller i tätorter.

Även i andra länder som Storbritannien och Schweiz testas olika ljudkameror. "Vi ska snart träffas för att utbyta erfarenheter", säger Fanny Mietlicki, chef på offentliga miljöorganisationen Bruitparif.
Även i andra länder som Storbritannien och Schweiz testas olika ljudkameror. "Vi ska snart träffas för att utbyta erfarenheter", säger Fanny Mietlicki, chef på offentliga miljöorganisationen Bruitparif. Bild: Johan Tollgerdt

På franska betyder Meduse manet och kameran ser ut som en manet med en krans av tentakler.

Den ska testas på ett fyrtiotal ställen under två år.

ANNONS

– Frankrike kan därefter bli först i världen med att införa automatiska ljudböter för fordon som överskrider tillåtna 90 decibel (dB). Den flashar som en fartkamera, förklarar hon när vi träffas på kontoret i förorten Saint-Denis.

I forskningen har man bland annat låtit två motorcyklar köra genom Paris om natten, en med ljudemission på lagliga 65 dB och en på olagliga 105 dB. Forskarna har funnit att den minst hörbara motorcykeln kan ha väckt cirka 300 personer och den mest hörbara 11 000 personer.

– Att regelbundet väckas ur sömnen kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar, visar en undersökning som ingår i "Noise guidelines" utförd av Världshälsoorganisationen WHO, säger Fanny.

Frankrike är det land i Europa där det säljs mest motorcyklar. Många är oroliga för den nya ljudradarn.

– Nu kommer vi aldrig mer kunna släppa loss, säger en anonym mc-förare oroligt till Gp.

Han erkänner att han avlägsnat ljuddämparen och modifierat hela systemet för att det ska låta mer.

Borgmästaren Jean-Luc Jeannin i lilla Saint-Forget deltar i försöket.

– Det är mc-förare av denna sorten som förstör tillvaron för invånarna i vår lilla by på landet. Många har flyttat härifrån på grund av motorcyklarnas oljud, säger han till tv-kanalen CNews.

ANNONS

I Frankrike är det vanligt att polisen ger böter på upp till 900 kronor för bullriga fordon som bryter mot lagen. Men de krävs att poliserna är på rätt plats i rätt ögonblick.

För mc-förbundet FFMC är oljud mc-förarnas värsta fiende, menar Didier Renoux på FMMC.
För mc-förbundet FFMC är oljud mc-förarnas värsta fiende, menar Didier Renoux på FMMC. Bild: Johan Tollgerdt

– Det finns några få mc-förare som går alldeles för långt. Därför välkomnar vi ljudradarn som ska se till att lagen respekteras, säger Didier Renoux på mc-förbundet FFMC i förorten Montreuil.

Meduse existerar redan i kvarter med höga bullernivåer i Paris, vid till exempel kaotiska bilkorsningen vid Place du Châtelet strax intill Notre-Dame.

För tillfället kontrolleras bara tekniken. Men vissa politiker anser att de lagliga ljudnivåerna måste sänkas framöver.

– Det får däremot inte ske! Om bara elbilar får köra på gatorna i framtiden vore orättvist, säger Didier Renoux.

Nu ska sex ljudradar testas på gatorna i populära nöjeskvarteret Butte-aux-Cailles i de södra stadsdelarna.

Testas även mot högljudda bargäster

– Om kvällarna röker folk ute och med lite alkohol i sig, blir de högljudda. Då har jag svårt att sova, säger pensionären Jeannine Portal.

Meduse har fått restaurangägaren Guy Courtois att rasa offentligt.

– Frågan håller på att bli politisk i och med de franska kommunalvalen nästa år. Att jag ryter till i medierna beror på att övervakningssamhället går för långt, säger han.

ANNONS
"Man får inte roa sig längre i Paris, eftersom övervakningen ökar", menar restaurangägaren Guy Courtois.
"Man får inte roa sig längre i Paris, eftersom övervakningen ökar", menar restaurangägaren Guy Courtois. Bild: Johan Tollgerdt

Guy Courtois menar att parisaren blir som dömd till "Métro, boulot, dodo’", ett kritiskt franskt uttryck som innebär att livet bara består av métro, jobba och sova.

– Då kameran ska avslöja oljud, innebär det i praktiken att folk inte längre kommer att våga roa sig, säger Guy som äger restaurangen Le temps des Cerises sedan 1978.

Han ställer sig frågan om krogägarna på sikt kan komma att bötfällas för högljudda gäster.

Fanny Mietlicki på Bruitparif försäkrar dock att det inte finns planer på att bötfälla varken krögare eller gäster.

– Idén är att myndigheterna ska skicka ut uppmaningar till krogägarna och enbart be dem vaka över oljud, säger Fanny.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS