Libanonsvenskar över gränsen

ANNONS
|

I går förmiddag lämnade 16 bussar med 50 platser vardera Beirut för att ta svenskar till Aleppo i Syrien. Personer med särskilda behov fick förtur, till exempel barnfamiljer och gravida. Vid halv fyra i går eftermiddag fick UD beskedet att kolonnen var ute ur Libanon. Men det uppstod förseningar i gränskontrollen och flera av bussarna fick stå kvar flera timmar ett stenkast in på syriskt område.

- Ja, det var ett par personer som hade problem med passen, nu är den bussen också på väg, sade Åsa Arvidsson på utrikesdepartementet vid elvatiden på kvällen.

Vid det laget hade det första planet med flyende svenskar redan lyft från Damaskus och väntades till Arlanda klockan halv fem natten till i dag. Där handlar det om svenskar som tagit sig ut ur Libanon på egen hand.

ANNONS

- Det finns rätt mycket folk i Damaskus, sade Arvidsson, och berättade att tre plan från Damaskus väntas till Arlanda under måndagsdygnet.

- De tre planen tar väl sammanlagt knappt 400 personer.

Dessutom väntades flera plan från Aleppo, det första vid fem-sex-tiden på morgonen.

Förutom denna första våg ska UD chartra färjor från Rhodos, Cypern och Turkiet som kan skeppa svenskar till Cypern och Turkiet. Två av dem kan ta 450 passagerare var, den tredje 700. Försäkringsfrågor återstår att lösa med rederierna. Dessutom behövs löften från de stridande parterna om att transporterna inte attackeras.

Fartygen beräknas komma till Libanon under de kommande dagarna. När alla svenskar som vill kan vara evakuerade är fortfarande oklart.

- Om förutsättningarna håller så bör vi kunna ta ut huvudparten inom någon vecka, men det är under goda förutsättningar. Dessutom tillkommer att om vi skulle få förfrågningar från andra EU-länder som har ömmande fall, barnfamiljer eller sjuka personer, så måste vi naturligtvis visa EU solidaritet, sade utrikesminister Jan Eliasson, som i går reste till Bryssel där det i dag hålls ett möte mellan EU:s utrikesministrar om situationen i Libanon.

Flera länder, som Spanien och Italien, har redan tidigare transporterat medborgare ur Libanon. På söndagen landade ett SAS-plan med danskar från Damaskus i Köpenhamn, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

ANNONS

Hur många svenskar som finns i Libanon är okänt. Den officiella beräkningen i fredags var 4 500, men det rör sig troligen om minst något tusental till och UD försöker få kontakt med alla. Det sker genom telefonsamtal, departementets hemsida och radiosändningar, men UD får också hjälp av en lokal tv-station i Libanon med att sprida information.

Utsatta och anhöriga uppmanas att kontakta UD i Stockholm, eftersom konsulatet i Beirut är överbelastat. En stor styrka från Räddningsverket och UD har skickats till Cypern, där en del stannar för att ta emot svenskar under veckan. Den största delen av gruppen reser vidare till Beirut för att förstärka konsulatet och hjälpa till med evakueringen.

ANNONS