Frankrikes president Emmanuel Macron, till höger, och Ukrainas president Volodymyr Zelensky höll lunchmöte i Paris på fredagen. Tysklands förbundskansler Angela Merkel deltog via videolänk. De tre ledarna vill få till stånd ett toppmöte med Rysslands president Vladimir Putin.
Frankrikes president Emmanuel Macron, till höger, och Ukrainas president Volodymyr Zelensky höll lunchmöte i Paris på fredagen. Tysklands förbundskansler Angela Merkel deltog via videolänk. De tre ledarna vill få till stånd ett toppmöte med Rysslands president Vladimir Putin. Bild: Anne-Christine Poujoula/AP/TT

Ledartrio vill ha toppmöte om Ukraina med Putin

Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Ukrainas president Volodymyr Zelensky kräver i ett gemensamt uttalande att Ryssland drar tillbaka sina trupper från den ukrainska gränsen och från Krimhalvön.

ANNONS

Macron tog emot Zelensky för lunch i Paris på fredagen och de båda talade med Merkel över videolänk. "Ukrainas suveränitet är hotad. Allt vårt arbete syftar till att undvika eskalering och minska spänningarna", konstaterade det franska presidentkansliet inför mötet.

De tre ledarna vill också ha ett toppmöte tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin.

Spänningarna i östra Ukraina har eskalerat den senaste tiden sedan Ryssland mobiliserat militärt längs gränsen. De senaste veckornas strider är den värsta upptrappningen av konflikten på flera år.

Macron, Merkel och Zelensky bedömer också att ett möte mellan USA:s president Joe Biden och Putin skulle kunna bidra till att lösa några av knutarna i problematiken mellan Ukraina och Ryssland. Men samtidigt betonar de att ett Biden-Putinmöte om Ukraina inte skulle vara rätt utan ukrainsk närvaro.

ANNONS

Frankrike och Tyskland har fungerat som medlare i konflikten sedan 2015.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS