Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Bilden är distribuerad av ryska försvarsdepartementets presstjänst. Arkivbild.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Bilden är distribuerad av ryska försvarsdepartementets presstjänst. Arkivbild. Bild: AP/TT

Lavrov: Natoutvidgning en grov kränkning

En utvidgning av Natos gränser är en "grov kränkning" gentemot den internationella säkerhetsordningen, säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Det skulle däremot antagligen inte "göra så stor skillnad" om Sverige och Finland går med i alliansen, enligt ministern.

ANNONS

– Finland, Sverige och andra neutrala länder har deltagit i Natos militärövningar i flera år och Nato har tagit deras territorier i beaktande för militära avancemang österut. Så ur den synvinkeln kommer det troligen inte att göra så stor skillnad, säger Lavrov, enligt ryska medier.

– Låt oss se hur territoriet används i praktiken i den Nordatlantiska försvarsalliansen.

Lavrov definierar Sverige som neutralt, medan den svenska regeringens definition är att Sverige är alliansfritt.

Lavrovs uttalande kommer strax efter det att utrikesminister Ann Linde (S) skrev på Sveriges ansökan till Nato. Samtidigt tar Finland de sista stegen för att godkänna sin ansökan till försvarsalliansen.

ANNONS

Kremls talesperson Dmitrij Peskov höjde under tisdagen tonen ytterligare mot väst och kallade västländers handlingar mot Ryssland för krigföring, enligt ryska Interfax.

Han säger att vad som pågår nu, gällande kriget i Ukraina som av Ryssland benämns som en militär specialoperation, är ett "diplomatiskt krig, ett politiskt krig och försök att isolera oss från världen, och det är ett ekonomiskt krig också".

Ryssland har tidigare använt uttrycket "ovänligt sinnade" länder när de velat markera mot västländer.

– Ja, vi kallar dem fortfarande ovänligt sinnade stater. Men jag skulle säga att de nu är fientliga stater, eftersom vad de gör är krigföring, säger Peskov.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS