Løkke träffar pandatillskott i Kina

Den kinesiska pandadiplomatin är välkänd. Och snart sällar sig Danmark till den exklusiva klubb som får låna jättepandor av Peking.

ANNONS
|

När Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen besöker Kina i tre dagar är det inte bara för att möta politiker och stärka de bilaterala relationerna. I Chengdu träffar han också de bägge svartvita björnar som ska flytta till Zoologisk Have i Köpenhamn nästa år.

Kina har monopol på jättepandan och bedriver en lukrativ uthyrningsverksamhet till vänligt sinnade länder – något som har kommit att kallas pandadiplomati. Kina och Danmark kom överens om uthyrningsprogrammet under ett statsbesök som drottning Margrethe II gjorde 2014, efter långvarigt danskt lobbyarbete.

Danmark blir det sjunde landet i Europa och det 18:e i världen som har ett pandaavtal med Kina, enligt Steffen Stræde som är vd för Zoologisk Have och med på resan.

ANNONS

- Avtalet löper över tio år och kan förlängas, säger Stræde till den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Zoologisk Have ska bygga ett pandahus för över 125 miljoner danska kronor och kommer att betala en stor summa för hyrpandorna varje år. Peking använder inkomsterna från uthyrningsverksamheten till insatser för att bevara den sårbara arten.

1986 lånade Kina ut ett par jättepandor till Parken Zoo i Eskilstuna, det handlade dock om en kortare vistelse.

TT

Fakta: Pandadiplomati

De svartvita jättepandorna är en nationell ikon i Kina.

Under kalla kriget gav Mao Zedong bort pandor som ett tecken på vänskap. Men en studie från Oxford University har slagit fast att Kina numera hyr ut pandor till länder baserat på handelsavtal och andra möjliga samarbeten.

"Varför har Edinburgh Zoo pandor när inte London Zoo har det? Förmodligen eftersom Skottland har naturresurser som Kina vill ha en del av", skrev forskaren Kathleen Buckingham som ledde studien som publicerades för några år sedan.

Även om antalet vilda jättepandor i landet har ökat de senaste åren och nu är uppe i omkring 1800 individer är artens existens fortfarande hotad anser bland andra Världsnaturfonden (WWF).

ANNONS