EU:s permanente rådsordförande Charles Michel vid ett tidigare videotoppmöte med EU-ländernas stats- och regeringschefer. Arkivbild.
EU:s permanente rådsordförande Charles Michel vid ett tidigare videotoppmöte med EU-ländernas stats- och regeringschefer. Arkivbild. Bild: Stephanie Lecocq/AP/TT

Löfven vill att EU tänker på nästa steg

Statsminister Stefan Löfven (S) vill att EU-ledarna börjar diskutera hur man ska öppna upp länderna igen, "när det så är möjligt".
– Vi måste se till att begränsa smittspridningen, men också börja tänka på nästa steg, säger han i riksdagens EU-nämnd.

ANNONS

Löfven och övriga EU-ledare ska på torsdagen delta i EU-toppmötet i Bryssel via videolänk. Dagordningen domineras nästan helt av coronakrisen.

Löfven har dock varit med och drivit på för att även diskutera hur EU-länderna ska återgå till det normala.

Statsministern uppger i EU-nämnden att det inte existerar några ekonomiska åtgärdspaket som på längre sikt kan hålla en stillastående ekonomi under armarna.

– Vi måste successivt öppna upp länderna och gränserna och se till att varuflödet fungerar, säger Löfven.

Säger inte när

Han går dock inte in på när det är dags att börja öppna upp länderna igen och kritiserar inte heller andra ländernas åtgärder.

ANNONS

Löfven betonar i stället vikten av att återgången till det normala sker koordinerat mellan EU-länderna.

– Vilken strategi ska vi ha, när det så är möjligt, för att kunna återgå till mer normala ekonomier? säger statsministern.

Han påpekar att EU-samarbetet inte fungerade helt perfekt när EU-länderna började införa restriktioner.

– Flera länder har agerat självständigt, ja själviskt ska man säga, genom att hindra export av skyddsmaterial, säger Löfven.

Han varnar för att utvecklingen kan bli ännu värre om inte EU-länderna får igång sina ekonomier igen.

– Prognoserna pekar nu på negativ tillväxt i EU, säger Löfven.

Undvika kollaps

Han underströk också vikten av att undvika en ekonomisk kollaps i något av EU-länderna.

Länderna ska på EU-toppmötet anta ett uttalande om framförallt hanteringen av coronakrisen, men också om att titta framåt.

"Vi måste börja förbereda nödvändiga åtgärder för att våra samhällen ska kunna fungera normalt igen och för en hållbar tillväxt, där vi drar lärdom av krisen", heter det i ett utkast som läckt ut på förhand.

EU-kommissionen väntas därför få i uppdrag att ta fram en "handlingsplan för återhämtning". Rakt ut önskas också en bättre gemensam krisledning.

I utkastet till uttalande står också: "Det är dags att dra i gång ett mer ambitiöst och omfattande krishanteringssystem inom EU, inklusive exempelvis en ordentlig Europeisk krishanteringscentral".

ANNONS

Få in pengar

Ekonomiskt hoppas nio euroländer på någon form av gemensam euroobligation för att få in pengar efter coronakrisen.

"Vi måste arbeta på ett gemensamt skuldinstrument för att få in pengar på marknaden på samma grund och till samma fördel för alla medlemsländer", heter det i ett gemensamt brev inför toppmötet från ledarna i Frankrike, Italien, Spanien, Belgien, Portugal, Irland, Grekland, Slovenien och Luxemburg.

Motståndet från Tyskland lär dock bli starkt.

– Jag kan bara rekommendera att vi inte håller någon låtsasdebatt av ideologiska skäl, där alla gräver fram sina favoritlösningar från fem eller tio år sedan. Det är inte läge för någon grundläggande strategiförändring. Det vore fel i det här läget och vi kommer inte att gå med på det, sade ekonomiminister Peter Altmaier i tisdags enligt nyhetsbyrån AFP.

Wiktor Nummelin/TT

Peter Wallberg/TT

Både EU-parlamentet och EU:s stats- och regeringschefer kopplar upp sig mot Bryssel under torsdagen för virtuella möten.

EU-parlamentet samlas från klockan 10 för en första omröstning via e-post om tre olika förslag: ändrade regler för så kallade slottider på flygplatserna, ekonomiskt stöd till hälsovård, småföretag och arbetsmarknadsåtgärder samt finansiell hjälp till medlems- och ansökarländer. En debatt hålls från 10.30, varpå ytterligare två omröstningsrundor ska hållas klockan 17.30 och 20.00 för att driva igenom åtgärderna.

EU:s stats- och regeringschefer samlas från klockan 16 för ett videotoppmöte om coronakrisen. Ledarna väntas även ge sitt stöd till öppnandet av medlemskapsförhandlingar med Albanien och Nordmakedonien.

Så här såg läget ut i de mest coronadrabbade länderna i EU på onsdagseftermiddagen:

Källa: Politico Europa, Johns Hopkins University.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS