Långt mellan bänkarna när danska skolor öppnade upp

Danmark släpper på sin strikta hållning mot det nya coronaviruset. Under onsdagen öppnade flera förskolor och skolor i landet och GP var med under första skoldagen.
– Det känns konstigt att man ska hålla avstånd och att man inte får vara nära varandra, säger 10-åriga Kamille Nordestgaard Kaas.

ANNONS
|

Kamille Nordestgaard Kaas går på Borgerskole i danska Sorø kommun som ligger ungefär en timmas bilfärd från centrala Köpenhamn och på andra sidan av Själland. Det är en av de förskolor, fritids och skolor som öppnade sin verksamhet från klass 0 till 5 på onsdagsmorgonen, efter att ha varit stängd i fem veckor – sedan den 11 mars.

I de berörda årskurserna går det 260 elever och nästan alla – cirka 200 – dök upp första dagen.

– Jag blev inte förvånad att det kom så många. Jag tror att det finns en längtan efter att träffa andra människor och föräldrarna har också ett behov av att jobba, säger skolans rektor, Søren Brockdorff Jensen.

ANNONS

Att driva en skola helt online har varit utmanande, men har gått bra, anser han. Det har också krävt en hel del logistiska förberedelser för att få skolstarten att fungera i dessa coronatider. Landets folkhälsomyndighet Sundhedsstyrelsen har gått ut med riktlinjer som de måste rätta sig efter.

– Det har varit väldigt mycket jobb, säger Søren Brockdorff Jensen.

Förutom att skolbyggnaden städas två gånger per dag, är handsprit utspridda i klassrummen och det finns lappar uppsatta på varje toalettdörr som indikerar vilken elevgrupp som får använda vilken toalett. Klasserna är också uppdelade i mindre grupper.

– Min tanke är att ha så mycket som möjligt av undervisningen utomhus, säger läraren Kenneth Pedersen.

Vi träffar honom i ett av klassrummen där han undervisar 12 stycken elever i årskurs 3 i matematik. Barnen sitter med minst två meters mellanrum.

– Egentligen ska de vara 16 stycken idag, men några av dem är sjuka eller så har de föräldrar eller mor- och farföräldrar som tillhör riskgruppen, säger Kenneth Pedersen.

Ämnen stryks från schemat

Hela skolschemat har gjorts om och så här i början av nystarten fokuseras på ämnena matte, danska och engelska. Musik och hemkunskap har strukits från schemat.

Alla elever har en svart bärbar dator på bänken framför sig och hänger med när matteläraren förklarar koordinatsystem med x- och y-axlar. Eller nästan i alla fall.

ANNONS

– Oj då, du har inte loggat in än, säger Kenneth Pedersen till en elev samtidigt som han går runt i klassen.

Därefter följer flera uppgifter där de ska markera ut de olika koordinataxlarna.

– Man kan tänka lite som att man går på skattjakt. Skatten är på en speciell plats och man ska hitta den, säger Kenneth Pedersen.

På en av väggarna har färgglada teckningar satts upp där elever gjort sin tolkning av det nya coronaviruset. Flera av salens fönster är öppna och utifrån hörs rop och skratt från lekande barn på skolgården.

Leksaker plockas bort

Snart är det dags för den här gruppen att också ta rast. Årskurserna vistas på olika områden på skolgården för att minska risken för smittspridning. Alla leksaker och bollar är borttagna.

– Och vad är det ni ska komma ihåg att göra när ni har varit utomhus och kommer in igen? frågar matematikläraren.

– Tvätta händerna, svarar några av eleverna i kör.

Det där med handhygienen fungerar riktigt bra, enligt Kenneth Pedersen.

– Men att hålla avstånd är väldigt svårt för alla. De vill ju vara nära och leka med varandra. Vi uppmanar dem hela tiden att hålla avstånd.

Vi får en pratstund med några elever under rasten. De är glada att vara tillbaka i skolan.

ANNONS

– Det är fint att vara här, men det är märkligt med så många regler. Det är lite svårt, för mina vänner brukar krama mig och stå nära mig hela tiden. Nu är det lite konstigt att de inte gör det, säger Rosalina Gotheborg Frederiksen.

Hon tycker att det har varit tråkig att bara få vara hemma de senaste veckorna.

– Man gör bara samma sak, igen och igen. Man äter frukost, man gör läxorna, man vilar, man äter och så går man och lägger sig.

Det som har varit svårast med att vara borta från skolan i fem veckor har varit saknaden av kompisarna. De flesta av tjejerna tycker också att det har varit en utmaning att studera på egen hand utan att ha läraren vid sin sida. Istället har föräldrar och syskon fått hjälpa till.

– Jag har saknat mina vänner, lärarna och lektionerna, säger Victoria Zimmer Nielsen.

Vilka ämnen har du saknat mest?

– Matematik, historia och kristendom.

Kamille Nordestgaard Kaas tycker däremot att det har varit skönare att vara hemma.

– Då kan jag läsa när jag vill och jag får bestämma hur långa raster jag tar.

Ingen av dem är särskilt rädd för att själv bli smittad av det nya coronaviruset.

ANNONS

– Men jag är bara orolig för min farfars far. Om tio år är han 100, han får inte dö! säger Kamille Nordestgaard Kaas.

När de äldre årskullarna kan komma tillbaka till skolan är ännu oklart. Det återstår också att se när Danmark kommer att lätta på sina andra coronaåtgärder, som de stängda gränserna.

– Om vi ska ha en chans att öppna Danmark kontrollerat måste vi hitta den hårfina balansen och det är det vi försöker göra nu. Vi vet inte än när vi kommer att ha fast mark under fötterna. Återöppnar vi Danmark för snabbt riskerar vi att smittan sprider sig så snabbt att vi måste stänga igen. Öppnar vi för sent kan det också få allvarliga konsekvenser, sa statsminister Mette Frederiksen i förra veckan.

Flera länder öppnar upp

Förutom Danmark har en rad andra länder börjat öppna upp. Österrike, som har varit i princip nedstängt i en månad, har inlett gradvisa öppningar. Från och med den här veckan får järnhandlare, trädgårdshandlare och affärer med en yta på upp till 400 kvadratmeter öppna igen. Dock måste alla kunder bära ansiktsmask. Maskkravet gäller även när man färdas med kollektivtrafik. Regeringen hoppas att övriga butiker ska kunna öppna igen i början av maj.

Spanien brottas med en ekonomi i fritt fall. Därför får nu vissa företag som inte kan bedriva distansarbete återuppta sin verksamhet. Det gäller bland annat byggbranschen och tillverkningsindustrin.

ANNONS

I Norge hävs det så kallade hytteförbudet den 20 april och norrmännen kan åter åka till fritidshus som ligger i en annan kommun än hemkommunen och även övernatta där. Samma datum öppnar förskolor, frisörer och skönhetssalonger. En vecka senare ska en del av skolorna komma igång.

Tjeckien har också börjat släppa på sin strikta hållning mot det nya coronaviruset. Under skärtorsdagen öppnade några få branscher sin verksamhet, som bland annat bygghandlare och cykelreparatörer. Nu efter påsk ska fler branscher öppna sina butiker. Invånarna får numera även cykla och jogga ute men gruppsporter är fortsatt förbjudna.

I Indien har man förlängt det landsomfattande utegångsförbudet till den 3 maj, men samtidigt görs lättnader för bland annat jordbruket och bankerna. I grannlandet Pakistan har man gett grönt ljust åt byggsektorn och exportindustrin att öppna igen.

LÄS MER: Tyska skolor öppnas i maj

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS