Långfredag i Jerusalem när vaccineringen kommit igång

Ännu en långfredag i både coronans och korsets tecken i Jerusalem. Men vaccinet ger invånarna hopp om en återgång till det normala – även om pandemin slagit ekonomin i spillror.

ANNONS
|

JERUSALEM. Kristna tågar i procession längs Via Dolorosa, korsvägen, genom de smala gränderna i Jerusalems muromgärdade gamla stad. Ett klart framsteg jämfört med förra året då pandemin helt raserade högtiden. Men långt ifrån det normala tillståndet då tiotusentals pilgrimer och turister från hela världen firar påsk på platsen där allt började för 2 000 år sedan.

I år ser jag runt 500 i den traditionella processionen. Lokala kristna, präster, munkar och nunnor och kristna utlänningar som bor i Israel och de palestinska områdena. Samt den kristna scoutkåren som alltid ställer upp mangrant på helger och andra evenemang.

Men bland dem finns inga turister som köper souvenirer i de många butiker som lever på utländska besökare.

ANNONS

– Jag kommer hit och öppnar affären varje dag, men har knappt haft några kunder på mer än ett år. Inga inkomster. Det är helt tomt på turister, säger Hosni Kashur, 70, och pekar in i sin tomma souvenirbutik.

– Vaccinet ger oss hopp, men det dröjer länge innan läget är normalt igen, säger han.

Hosni Kashur framför sin souvenirbutik på Via Dolorosa som är tom på kunder.
Hosni Kashur framför sin souvenirbutik på Via Dolorosa som är tom på kunder. Bild: Arne Lapidus

Hans affär har ett kanonläge mitt på Via Dolorosa där tusentals människor brukar passera på de kristna helgerna. Men inte i år. Butiken ligger nära Station 5, där Simon från Kyrene hjälper Jesus att bära korset, enligt traditionen.

Det finns 14 stationer, böneplatser, på Via Dolorosa som markerar höjdpunkter längs vägen. Till exempel sexan där Veronika med svetteduken torkar av Jesus ansikte och tre stationer där han faller. Men många affärer vid de vältrampade gatorna har stängt sedan ett år.

LÄS MER:Israel vaccinerar invånarna i rekordfart

Endast vaccinerade tillåts på restaurangen

Det populära hummus-stället Abu Shukri är dock halvfullt. Där är man inte beroende av turister utan har många lokala kunder, både israeler och palestinier.

– Det är helg, det borde vara fullt här. Vi har haft ett svårt år, vi fick öppna för tre veckor sedan efter en lång nedstängning. Bara vaccinerade får komma in, säger restaurangchefen Fadi Taha, 45.

Fadi Taha är restaurangchef på hummus-stället Abu Shukri.
Fadi Taha är restaurangchef på hummus-stället Abu Shukri. Bild: Arne Lapidus

LÄS MER:Israel öppnar upp – har infört eget vaccinpass

Butiks- och restaurangägare är frustrerade, men kristna besökare på plats säger att de känner helgstämningen. Alma Acandig, 39, och Grace Hermosa, 34, är från Filippinerna och arbetar som personliga assistenter i Israel. De är katoliker och förklarar att det är en stor religiös upplevelse att gå på Via Dolorosa på själva långfredagen.

ANNONS

– Det är fantastiskt att vara här och gå i Jesus fotspår. Det är mycket känsloladdat.

– Tack vare vaccinet kan vi vara här, säger Alma Acandig.

Alma Acandig och Grace Hermosa från Filippinerna går längs Via Dolorosa.
Alma Acandig och Grace Hermosa från Filippinerna går längs Via Dolorosa. Bild: Arne Lapidus

Storhelg för tre religioner samtidigt

Också för Angleena Keizer, 60, pastor i den skotska kyrkan i Jerusalem och Tiberias, har långfredag i Jerusalem en stark andlig betydelse. Hennes kyrka kunde öppna igen häromdagen efter att ha varit stängd i 13 månader på grund av pandemin. Tack vare Israels framgångsrika massvaccinering börjar nu restriktionerna lättas också för kyrkor, synagogor och moskéer.

– Det känns som att vi har varit i en grav i 13 månader. Nu kommer vi ut lagom till påsken och uppståndelsen. Det ger en känsla av hopp och förväntan, säger hon.

Angleena Keizer, pastor i skotska kyrkan, på Via Dolorosa.
Angleena Keizer, pastor i skotska kyrkan, på Via Dolorosa. Bild: Arne Lapidus

Samtidigt fruktar hon att det kan bli en ny nedstängning om smittspridningen ökar igen – på grund av att människor samlas när landets tre religioner i år har storhelger ungefär samtidigt: den judiska påsken, den kristna påsken och den muslimska fastemånaden ramadan.

Och på långfredagen bokstavligen krockade de tre religionerna i Jerusalems trånga gränder. Kristna tågade längs Via Dolorosa, muslimer var på väg till fredagsbönen i al Aqsa-moskén och judar gick till Västra muren (Klagomuren) före sabbaten.

Ekonomiska situationen svår

Munib Younan, ärkebiskop emeritus i Evangelisk-lutherska kyrkan i Jerusalem, förklarar att ekonomin fortsätter att vara ett stort problem trots det ljusnade vaccinläget.

ANNONS

– Det är en stämning av frustration och depression i Jerusalem på grund av det ekonomiska läget, särskilt i östra Jerusalem. Samtidigt är människor glada för att de är vaccinerade, säger han

Munib Younan, ärkebiskop emeritus i Evangelisk-lutherska kyrkan i Jerusalem.
Munib Younan, ärkebiskop emeritus i Evangelisk-lutherska kyrkan i Jerusalem. Bild: Arne Lapidus

LÄS MER:Israel går till val – för fjärde gången på två år

Kristna representanter påpekar att läget är betydligt sämre i de palestinska områdena Västbanken och Gaza än i Israel. Wadie Abunassar, talesperson för det romersk-katolska biskopskollegiet i Heliga landet, säger att situationen är speciellt allvarlig i Betlehem där en stor del av invånarna, särskilt bland de kristna, lever på turismen.

– I Betlehem är många arbetslösa sedan ett år tillbaka. De lever på understöd men den palestinska myndighetens kapacitet är noll. Också kyrkornas möjlighet att hjälpa minskar, säger Wadie Abunassar, som är israelisk arab, alltså palestinier med israeliskt medborgarskap.

– Vi är israeliska medborgare, jag känner ingen som inte är vaccinerad. På Västbanken har de inget vaccin, i Gaza är det stor smittspridning. Det ser inte lovande ut, säger han.

Storhelger för tre religioner

Jerusalem i synnerhet präglas i år av att landets tre religioner firar storhelger ungefär samtidigt:

• Den judiska påsken infaller i år mellan 27 mars och 3 april.

• Katoliker och protestanter firar påsk från palmsöndagen 31 mars till annandag påsk 5 april.

• För de ortodoxa kyrkorna är motsvarande dagar 25 april till 3 maj.

• Den muslimska fastemånaden ramadan börjar den 12 april.

Arne Lapidus framför Gravkyrkan på plats i Jerusalem.
Arne Lapidus framför Gravkyrkan på plats i Jerusalem. Bild: Privat

LÄS MER:Nytt politiskt dödläge i Israel

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS