PD-politikern och tidigare italienska talmannen Laura Boldrini vid ett besök i Stockholm.
PD-politikern och tidigare italienska talmannen Laura Boldrini vid ett besök i Stockholm. Bild: Henrik Montgomery/TT

Kvinnouppror i Italiens socialdemokrater

Ledningen för Italiens socialdemokratiska parti PD får skarp intern kritik för att endast ha gått fram med manliga kandidater till ministerposter i landets nya regering.

ANNONS

Samlingsregeringen, ledd av den tidigare ECB-chefen Mario Draghi, räknar blott in åtta kvinnor bland de totalt 23 ministrarna. De partianknutna kvinnorna kommer från konservativa Forza Italia, liberala Italia Viva, Femstjärnerörelsen och högerpopulistiska Lega.

För att väga upp mansdominansen bland PD:s tillsatta ministrar har partisekreteraren Nicola Zingaretti sett till så att de lägre posterna statssekreterare och viceminister enbart ska gå till kvinnor.

Det har inte mildrat kritiken. Att som tröst tillförsäkra kvinnor lägre poster är som att "laga en trasig vas med tejp", skriver PD-politikern och EU-parlamentarikern Romaña Debora Serracchiani i ett inlägg på Facebook.

Avsaknaden av kvinnor i regeringen är "följden av en sexistisk logik", fyller PD-profilen Livia Turco i.

ANNONS

Partiet måste göra upp med strukturer som står i vägen för kvinnliga politiker, säger Laura Boldrini, tidigare talman i parlamentet.

– Annars riskerar man att förlora sin progressiva identitet, tillägger hon.

Kvinnoförbundet inom partiet samlas under måndagen för att analysera situationen.

Den partilöse Mario Draghi svors i lördags in som Italiens premiärminister efter att ha lyckats samla stöd för en regering som involverar nästan alla partier i parlamentet. 73-årige Draghi kallades in för att lösa Italiens politiska kris sedan den tidigare koalitionsregeringen kollapsat.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS