Bussar med passagerare från Diamond Princess lämnar hamnen i Yokohama, nära Tokyo, i fredags.
Bussar med passagerare från Diamond Princess lämnar hamnen i Yokohama, nära Tokyo, i fredags. Bild: Eugene Hoshiko/AP/TT

Kryssningar – en smittbomb för sjukdomar?

Dödliga virus, vattkoppor och massdiarré. För en del blir kryssningssemestern inte den lyxiga avkoppling de hoppats på. Coronautbrottet på Diamond Princess har åter satt ljus på fartygen som smitthärdar. Men hur stor är egentligen sjukdomsrisken?

ANNONS

En tredje person som befann sig på kryssningsfartyget Diamond Princess utanför Japans kust har avlidit efter att ha smittats av det nya coronaviruset. Det innebär att tre personer nu avlidit av de över 600 smittade.

Men det är inte första gången som massutbrott av sjukdom drabbar denna form av resor.

– Kryssningsfartyg är väldigt benägna att få utbrott av vanlig förkylning och kräkvirus, säger John Oxford, professor i virologi vid Queen Mary-universitetet i London.

Han pekar bland annat på att fartygen ofta är överfulla och att det kan finnas brister i hygienen. Resorna brukar dessutom locka äldre, som är mer sårbara för virus och sjukdomar.

ANNONS

Noggranna procedurer

Virusets framfart i världen (det har spridit sig från Kina till minst 26 länder) och spridningen på Diamond Princess har fått amerikanska myndigheter att uppmana medborgare att "tänka om" gällande kryssningar i Asien.

Stewart Chiron, expert inom kryssningsresor, tonar ned farhågorna och säger att fartygen är långt ifrån de smittohärdar som de ofta pekas ut för att vara.

– När ett virus upptäcks har kryssningslinjerna flera protokoll och procedurer för att hålla skeppen rena och hindra ytterligare spridning, säger han.

"Vill inte ta risken"

Professorn och epidemiologen Tara C Smith vid Kent University säger att fallet med coronaviruset på Diamond Princess är ett extremt exempel och att de allra flesta som tar en kryssning inte kommer att ha några problem över huvud taget.

– Men jag vill personligen inte ta den risken. Man vet aldrig vilka infektioner som kan komma ombord på ett kryssningsfartyg och det är en plats där du är instängd med alla dina medpassagerare, säger hon.

– För mig låter det helt enkelt inte som en rolig semester.

3 771 personer var ombord på fartyget som sattes i karantän utanför Japans kust i början av februari sedan viruset fått spridning.

Över 630 människor har bekräftats smittade, varav tillståndet är allvarligt för tiotals av dem.

Passagerare från bland annat Australien, Storbritannien, Irland och USA har hämtats hem med flyg sedan karantänen hävts.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS